Mnogi od nas odraslih, ali i tinejdžera, često su pod pritiskom da budu deo ljubavnog para. Međutim, šta ako se to dogodi detetu od devet godina?

Profesorka Ema Renold razgovarala je s mališanima, koji su podelili s njom svoje iskustvo.

"Istraživanje smo bazirali na strahovima koji se javljaju kod dece, a tiču se odrastanja, izgleda tela, mode, prijateljstava, vršnjačke kulture, ljubavnih odnosa i brojnih drugih problema u njihovom životu, čak i na aspektu života koji se odvija na Internetu. Ova saznanje omogućilo nam je otkrijemo šta zapravo znači želja mališana da izgledaju starije", kaže ona.

Renoldova i njen tim došli su do zanimljivih rezultata:

"Kada devojčice pričaju o nošenju štikli, one ne žele da obuju takvu obuću da bi izgledale ’seksi’, već zato što smatraju da će tako dobiti poštovanje i nezavisnost. Takođe, interesantno što često dečak i devojčica sebe nazivaju ljubavnim parom, a provode vreme zajedno zato što su najbolji prijatelji, što pokazuje kako se formira kultura njihove generacije – kao posledica prerane seksualizacije."

Naime, umesto da prosto budu najbolji drugari, deca će pod pritiskom društva i čestih pitanja: "Ima li neka devojčica u školi", "Super su te petice, nego ima li neki momčić", jednostavno prihvatiti to da su, budući da vole jedno drugo i rado zajedno provode vreme, momak i devojka.

"Seksizam i bilo koji vid seksualnog zlostavljanja bi morao iščeznuti iz škola. Treba prihvatiti složenu realnost detinjstva, pola deteta i različitosti seksualnih kultura. Samo tako ćemo razumeti šta dečaci i devojčice osećaju i zbog čega proživljavaju baš takvo osećanje, kako to utiče na njihova delanja i kakve posledice se mogu javiti", zaključila je autorka studije.

Profesorka Renold otkrila je neke od izjava mališana koji su joj pomogli u istraživanju (broj godina je tačan, a imena su promenjena):

"Kada izgledate starije, ljudi vas neće tretirati kao smeće." (Marija, 10 godina)

"U školi jednostavno morate da budete u ljubavnoj vezi... Ako imate devojku, svi misle da ste kul, a ako nemate nazivaju vas bezveznjakom." (Niko, 12 godina)

"Nazivali su me svakakvim imenima zato što sam se družio sa jednom Alis. Zato smo počeli da lažemo da smo rođaci." (Džered, 12 godina)

"Imam osećaj da me teraju da budem devojka." (Mejsi, 10 godina)

"Mislim da je prirodna lepota najbolja... Ali ne može se otići u školu bez šminke!" (Hejli, 11 godina)

"Senke za oči, to nose devojčice... Voleo bih da sam devojčica." (Tejlor, 10 godina)

Tamara Sorak