Veliki baletski spektakl iz Sankt Peterburga, grada za koji kažu da je svetska metropola baleta, biće prikazan u jednoj od najboljih varijanti klasične postavke "Krcka Oraščića".

Produkcijska kuća, Agencija S.I.L.B. i Projekat Ruska kultura u Srbiji sa ponosom prvi put u Beogradu predstavljaju publici u naslovnim ulogama virtuoze baleta Marijinskog teatra - prvaka baleta Igora Kolba i prima balerinu Olgu Esinu.

Beogradska publika je do sada imala priliku da vidi razne verzije omiljenog baleta "Krcko Oraščić", ali nikada u izvođenju vrhunskih solista i ansambala dva čuvena imperatorska teatra iz Sank Peterburga - Marijinskog i Mihajlovskog, dva pozorišta koja predstavljaju kolevku ruske baletske škole i istaknuti su pripadnici porodice najreprezentativnijih teatara klasičnog baleta u svetu.

Praizvedba baleta i Božićne bajke "Krcko Oraščić" izvedena je upravo na sceni Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu 18. decembra 1892 godine. "Krcko Oraščić" ubrzo postaje jedan od najpopularnijih baleta u istoriji baletske umetnosti, zbog čega je, između ostalog, Sankt Peterburg i dobio status metropole svetskog baleta.

Balet "Krcko Oraščić" se danas, posle više od sto godina od praizvedbe, prikazuje na stotinama scena širom sveta, u različitim koreografskim verzijama i različitim tumačenjima osnovnog sadržaja. Sa svakim novim izvođenjem balet dobija novu autorsku dimenziju i značaj. On je simbol novogodišnje i božićne magije i misteriozne avanture koja im pripada, i to ne samo zato što je radnja u bajci "Krcko Oraščić" događa u vreme Božića, već zato što je i sama priča puna čudesnih transformacija i magičnih dešavanja. Zato se balet "Krcko Oraščić" tradicionalno postavlja na novogodišnje i božićne repertoare mnogih svetskih pozorišta.

Da snovi i fantazije Krckovog sveta zažive i u vašim srcima, doprineće svojim vrhunskim baletskim umećem i ekspresivnom igrom i ansambli Marijinskog i Mihajlovskog teatra iz Sankt Peterburga, kao i učenici Baletske škole "Lujo Davičo" iz Beograda.