Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako smiriti plač bebe?

Bebe plačem izražavaju svoju nelagodnost, bilo da je to zbog toga što su gladne, umorne, mokre... Važno je da roditelji ne postanu neosetljivi na detetove znakove i da se potrude da razumeju elementarni jezik beba.

  Izvor: Foto: Promo

Plač je jedini "govor" odojčeta, naime samo tako može izraziti svoju nelagodnost. Možda plače jer je razdraženo, usamljeno, pospano, zato što ga nešto boli ili su mu jednostavno potrebni roditelji i njihova blizina. Nikad ne plače da bi manipulisalo roditeljima ili ih ucenjivalo. Toga roditelji moraju biti svesni pa je važno da reaguju na plač odojčeta. Dokazano je da odojčad koju roditelji ostavljaju da plaču ne plaču manje, nego plaču prodornije. Osim toga previše se vezuju uz roditelje i ne postaju tako brzo samostalni.

Ako odojče plače više od tri sata na dan, uvek u popodnevno-večernjim satima i to se ponavlja više od tri dana nedeljno, možda je reč o stomačnim grčevima (kolikama). Dete neutešno plače, grči se, savija nožice prema stomaku i nikako ne može da se smiri. Ako dete nije dojeno, možete mu pomoći davanjem mlečne formule sa smanjenim sadržajem laktoze.

Verovatno nema roditelja koji ne bi čuo savet neka ostavi dete da se isplače. Najbolje je da takve savete prečujete.

Ako roditelji svesno postanu neosetljivi na detetove znakove i ne dozvole sami sebi da spontano reaguju, rade u suprotnosti sa prirodom. Plač im s vremenom više neće smetati, tako će izgubiti poverenje u detetove znakove i neće više razumeti njegov elementarni jezik.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica