U Srbiji se svake godine rodi više hiljada beba, a mnoge od njih sa teškim zdravstvenim problemima. Banke humanog mleka od izuzetne su važnosti za njihov oporavak, jer se u njima sakuplja i čuva majčino mleko, a svega nekoliko mililitara ovog mleka u toku dana prevremeno rođenim mališanima predstavlja obrok i nadu da će ojačati, pravilno rasti i razvijati se.

Kompanija "Rosa" je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije, inicirala osnivanje banke humanog mleka na Klinici za pedijatriju kragujevačkog Kliničkog centra. Do kraja marta naredne godine od svake prodate Rosa vode, biće izdvajana sredstva za kupovinu najsavremenije medicinske opreme za banku humanog mleka u Kragujevcu.

Kroz tradicionalnu akciju "Podržimo razvoj banaka humanog mleka", kompanija Rosa će nastaviti i podršku već postojećim bankama - Prvoj srpskoj banci humanog mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu, kao i drugoj na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu. Banke humanog mleka u Srbiji opremljene su najsavremenijim aparatima za obradu, kontrolu i čuvanje humanog mleka. Akcija će i ove godine imati edukativni karakter kako bi se što više mama odlučilo da budu dobrovoljni davaoci humanog mleka i na taj način pomognu prevremeno rođenim bebama.