Kako je najavila ministarka zdravlja dr Slavica Đukić Dejanović, lekari više neće moći da rade dopunski u bolnicama. Ovo ukidanje dopunskog rada značilo bi i ukidanje plaćanja epidurala prilikom porođaja, što bi izazovalo probleme, jer bi moglo da se desi da anesteziolozi ne budu slobodni u svakom trenutku kada ga je potrebno uraditi.

Snežana Rakić, direktorka GAK "Narodni front" objašnjava da je ovaj postupak obavljan kroz dopunski rad i da je po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti porođaj u epiduralnoj analgeziji bio ugovoren kao vanstandardna zdravstvena usluga.


U okviru GAK "Narodni front" pored dežurnih anesteziologa za ovaj posao morali su da angažuju i još jednog koji je bio plaćan novcem, odnosno participacijom pacijenata. Ona kaže da se postavlja pitanje ko će rad dodatnog anesteziologa da plaća ako se ukine plaćanje epidurala i dodaje da Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje treba da se dogovore da li će epiduralna analgezija samo da se daje kada propiše ginekolog jer porođaj ne napreduje.

Ona je dodala da je najgora opcija da epiduralna analgezija bude besplatna i da bude svima dostupno, jer će se dešavati da trudnica dođe na porođaj i sazna da ne može da dobije epidural zato što je anesteziolog u operacionoj sali gde ima hitan slučaj, zato što je aparat za anesteziju zauzet ili zato što nepostoje tehničke mogućnosti.