U organizaciji Delta Sitija u petak, 25. oktobra u 17 časova, održaće se akcija "U mom kraju ja sam neko, u mom kraju ja sam zmaj", čiji je cilj podizanje svesti o bolesti i pružanje podrške osobama koje žive sa spinom bifidom.

Posetioci ovog događaja imaće priliku da uživaju u zabavi i druženju s vaterpolistima Crvene zvezde, ali i u muzici polaznika MMI Rok Akademije, koji će uveseljavati mališane koji žive sa spinom bifidom. Takođe, akciji će prisustvovati i brojni animatori, a planirano je i održavanje prodajne izložbe radova mladih umetnika.

Šta je spina bifida?Spina bifida je rascep kičmenog stuba koji nastaje kao posledica njegovog nepotpunog razvoja u toku trudnoće i uzrokuje manja ili veća oštećenja kičmene moždine. Čak oko 400.000 dece godišnje se širom sveta rodi s ovim oštećenjem, zbog čega je neophodno pružiti informacije o značaju obogaćivanja brašna folanom, jednim od najboljih vidova prevencije.

Finansijska sredstva prikupljena ovom prilikom biće donirana Udruženju „HISBAS“, koje se bavi poboljšanjem kvaliteta života osoba sa spinom bifidom i hidrocefalusom, kao i edukacijom i primarnom prevencijom čiji je cilj smanjenje broja novorođenčadi s ovim stanjima. Uz to, „HISBAS“ pruža psihosocijalnu podršku osobama sa spinom bifidom i hidrocefalusom i članovima njihovih porodica.

Predsednica Udruženja Ivana Trbojević istakla je da je svakome potrebna podrška i da svaki čovek ima pravo na mesto u društvu.

"Ovogodišnji slogan akcije jasno govori o našoj rešenosti da uverimo i decu i njihove roditelje da se vredi boriti i da su mnogi ciljevi dostizni", dodala je predsednica Udruženja "HISBAS".