„Vorner bros“, jedno od najvećih imena u filmskoj industriji, zaštitio je prava na korišćenje naslova „Fantastične zveri i gde ih pronaći“, za koji će scenario napisati Dž. K. Rouling.

Inače, naslov filma istovremeno je i naziv jednog od udžbenika koji je, tokom svog školovanja, koristio njen najpoznatiji književni junak – Hari Poter.

Junak ovog ostvarenja biće Njut Skamander, autor knjige o fantastičnim zverima. Roulingova je otkrila da je on njen drag lik i dodala da Njutova priča počinje u Njujorku, sedamdeset godina pre početka Harijeve.

Jedna od najpopularnijih žena na planeti, čuvena „mama“ Harija Potera, ranije je potvrdila da će se radnja filma odvijati u svetu Hogvortsa, zamka u kojem je smeštena škola gde su, u njenim romanima, Hari Poter i njegovi prijatelji učili magijske veštine.

Međutim, Roulingova je naglasila da radnja novog filma neće biti povezana s pričom o „dečaku s ožiljkom“.

„Iako će se radnja odvijati u svetu čarobnjaka i veštica, u kom srećno živim već sedamnaest godina, ’Fantastične zveri i gde ih pronaći’ nisu nastavak ’Harija Potera’, niti priča koja prethodi Harijevoj. To produžetak priče o svetu magije“, otkrila je Dž. K. Rouling.

"Vorner bros" je, uz "Fantastične zveri i gde ih pronaći" pravno zaštitio naslove "Kvidič kroz vekove", "Vimpurnske ose", "Čadlijevski topovi" i "Kenmarski kliktavci, koji se, takođe, pominju u romanima Dž. k. Rouling iz serije o Hariju Poteru.