"Bafalo Zoo" u Njujorku postao je bogatiji za još jednog člana. Lili, dvanaestogodišnja zapadnonizijska gorila donela je 4. septembra 2013. godine na svet mladunče, od kojeg je nerazdvojna.

Čuvari ovog vrta primetili su da mama Lili često uživa gledajući svoju bebu u oči i nežno je ljuljuškajući,a povremeno joj poljubi čelo – baš kao što čine i mame ljudskih bića. Radnici još uvek nisu bili u prilici da otkriju kog je pola njihov novi prijatelj, jer ne mogu dovoljno da se približe Lili i njenom mladunčetu, ali veruju da je reč o ženki.

Zapadnonizijske gorile mogu se pronaći u nizijskim tropskim šumama centralne Afrike. Ipak, sve ređe – ova vrsta je veoma ugrožena zbog gubitka staništa i trgovine mesom divljih životinja.

Lepe vesti stižu i iz zoološkog vrta "Linkoln park" u Čikagu, gde je 26. avgusta rođeno mladunče istočnoafričkog crnog nosoroga. Novorođeni mužjak, koji još uvek nije dobio ime, na rođenju je težio oko 27 kilograma, a njegova mama je osmogodišnja Kapuki.

Negovatelj sisara u ovom čikaškom vrtu Mark Kemhaut rekao je: "I mama i beba su odlično. Mladunče provodi vreme u sisanju, šetanju sa mamom i dremanju, a to je upravo ono što mladi nosorozi treba da rade."

Kao i zapadno-nizijska gorila, i istočnoafrički crni nosorog je svrstan u kategoriju kritično ugroženih životinja, koja se smatra grupom najvećeg rizika za nestanak vrste. Ovaj debelokožac je gotovo izumro devedesetih godina dvadesetog veka. Često je na meti lovokradica, najviše zahvaljujući zabludi koja vlada u nekim kulturama, odnosno verovanju da rog crnog nosoroga ima isceliteljsku moć. Prema poslednjim istraživanjima, ukupni broj jedinki ove vrste u svetu iznosi svega pet hiljada.

Zato rođenja Liline bebe i Kapukinog mališana raduju i bude nadu da će ove vrste opstati.

Fotografije ovih mama i njihove mladunčadi možete pogledati u galeriji.

Priredila: Tamara Sorak

Pogledajte nove preslatke stanare američkih zooloških vrtova - malu zapadnonizijsku gorilu i bebu istočnoafričkog nosoroga.