U okviru 46. Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF, u Kulturnom centru "Travno" 10. septembra se otvara izložba posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu.

Izložba, čija je autorka Ljiljana Dinić, nastala je kao deo evropskog projekta "Lutkarska nomadska akademija 3", i to u okviru obeležavanja dvadesetogodišnjice održavanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

Postavka koju će zagrebački ljubitelji lutkarstva imati priliku da vide ranije je bila otvorena u Ljubljani i Subotici, a prvi je poduhvat ovog vida u Srbiji, budući da u našoj zemlji ne postoji stalna postavka posvećena ovom vidu stvaralaštva.

Ova svojevrsna izložba predstavlja svedočenje o lutkarskim i dramskim pozorišnim ostvarenjima inspirisanim književnošću za decu, bajkama i folklornim nasleđem celog sveta. Eksponati – lutke, kostimi, skice i rekviziti – dela su umetnika iz Srbije, regiona i šire.

Fotografije eksponata sa izlaganja u Ljubljani možete pogledati u galeriji slika.

Pod nazivom "Svetovi i junaci", u Zagrebu će danas biti otvorena izložba posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu.