Otkad su prvi put objavljene fotografije princeze Dajane u društvu afričke dece nastale tokom jedne od njenih brojnih poseta radi pružanja humanitarne pomoći, a potom i odlazaka njenih sinova Vilijama i Harija u Afriku, poznata je ljubav kraljevske porodice prema ovom kontinentu. Princ Vilijam, koji je u julu 2013. postao otac, želi da prenese tu ljubav, koju je nasledio od svoje majke, malom Džordžu.

Njegove misli i planovi potpuno su ispunjeni sinom i svim onim što želi da mu pokloni - bezbrižnu budućnost, ljubav prema Africi, osećaj zadovoljstva koji stvara dobrotvorni rad...

Dok mali princ Džordž ne stasa dovoljno za put do "crnog kontinenta", njegov otac će se postarati da se on navikne na afrički pejzaž tako što će ispuniti njegovu sobu dekoracijama vezanim za tatino omiljeno mesto. Tema sobe britanskog prestolonaslednika biće upravo – Afrika.

"Imaće igračke u obliku slonova i nosoroga po čitavoj sobi", rekao je Vilijam. "A, uz to, pokrićemo čitavu sobu žbunjem i sličnim stvarima. Učinićemo da raste kao da je već džungli."

Ljubav prema ovom kontinentu nije se bez razloga rodila u vojvodi od Kembridža. Princ je istakao da je ljubav prema Africi i humanitarnom radu na njega prenela njegova pokojna majka Dajana i da se nada da će i on učiniti isto za svog sina.

"Vraćala se kući sa svim tim divnim pričama, uzbuđena i zaista strastvena prema onome što je radila", seća se Vilijam majčinih povrataka iz Afrike devedesetih godina dvadesetog veka. "Bio sam veoma mali i veoma oduševljen svim tim što je pričala, upijao sam... Ono što ja radim u Africi verovatno nije tako jasno povezano sa onim što je moja majka radila. Ipak, kada govorimo o pomaganju zajednicama u Britaniji i širom sveta – gde god i kome god, reč je o pomoći onima kojima je to potrebno, onima koji su ranjivi."

Međutim, Afrika ne zauzima posebno mesto u srcu tridesetjednogodišnjeg princa samo zbog rada na zaštiti divljih životinja i prirode. Ovaj kontinent bitan je za kraljevsku porodicu i zato što je upravo na proputovanju Afrikom Vilijam zaprosio svoju sadašnju suprugu Kejt Midlton 2010.

"Nisam to predugo planirao... Znao sam samo da je neophodno da to bude mesto na kom se osećam prijatno, da bude nešto više od samog čina veridbe. Kejt razume koliko meni znači Afrika", rekao je Vilijam.

Među planove za budućnost malog Džordža, novopečeni otac svakako svrstava putovanje na "crni kontinent", kako bi i njegov sin mogao da iskusi lepotu kontinenta koji je Vilijamu prirastao za srce. Ipak, princ će sačekati da Džordž poraste.

"Otići ćemo kada Džordž još malo poraste. Obesili bi me kada bih ga odveo sad", našalio se otac. "Definitivno planiram da se jednog dana vratim u Afriku. Ona će uvek biti mesto koje je za mene posebno i kojem se rado vraćam", dodao je.

Takođe, nakon što je po prvi put postao otac, princ Vilijam vidi svet potpuno drugačije. U razgovoru za Si-En-En, koji je snimio dokumenatarac "Strast princa Vilijama: Nova nada, novi otac", naslednik britanske krune priznao je da ga je očinstvo umnogome promenilo.

"Iznenada počinjete da razmišljate o tome kako morate da se pobrinete da vaše dete ima sigurnu budućnost", rekao je Vilijam. "Oduvek sam verovao u to, ali sada to zaista osećam i veoma je snažno."

Tamara Sorak