Roditelji širom sveta na sve moguće načine pokušavaju da objasne svojoj deci koliko je opasno razgovarati ili, još gore, otići nekud sa strancem iz parka. Ipak, nedavno je dokazano da se na tome ne radi dovoljno.

Naime, britanska televizija ITV, odnosno njen program "Daybreak", u saradnji s dečjom dobrotvornom organizacijom "Kidscape", sprovela je nedavno eksperiment u jednom od britanskih parkova. Ovaj ogled pokazao je da je neznancu u parku dovoljno devedeset sekundi da ubedi dete da pođe s njim!

Ekperiment koji je uznemirio svet

Producenti emisije "Daybreak" dogovorili su se s majkama male dece da ih dovedu u park koji je u tom trenutku bio zatvoren za javnost i pokriven kamerama televizije ITV. Majkama bi potom zazvonio telefon, a one bi odšetale, ostavljajući decu da se igraju sama. Nakon toga, deci uzrasta od 5 do 11 godina prilazio bi muškarac koji bi zamolio decu da mu pomognu da nađe izgubljenog psa ili dete. Rezultat je bio sledeći: čak sedmoro od devetoro dece kojima je ovaj saradnik ITV televizije prišao pristalo je da napusti igralište sa čovekom koga nikada ranije nisu videli!

U proseku, lažnom kidnaperu je bilo potrebno samo devedeset sekundi da ubedi decu da krenu s njim, iako je svako od dece u prošlosti upozoravano od strane roditelja koliko je opasno poći nekud s neznancem. Većina dece koja su, ne znajući, učestvovala u ovom eksperimentu mlađa je od 10 godina, a interesantno je da je jedan jedanaestogodišnji dečak pošao za nepoznatim čovekom, a potom shvatio svoju grešku i vratio se majci.

Takođe, jedan sedmogodišnjak je isprva odbio da krene za neznancem, ali je za samo 45 sekundi ubeđen da se predomisli.

"Bilo mi je neopisivo teško", rekla je Keri, jedna od majki koja je posmatrala svoje dete kako mirno odlazi s čovekom kog je minut ranije upoznalo. "Otišao je predaleko i prebrzo. Zvala sam ga jer nisam više mogla da izdržim. Nisam mislila da bi svojevoljno otišao s nekim bez ikakvog fizičkog kontakta."

Sara, čija je ćerka Pejdž odlučila da pomogne neznancu i krene s njim, veoma je zabrinuta za bezbednost svog deteta, jer jedanaestogodišnja Pejdž uskoro kreće u, po britanskom Zakonu o obrazovanju, srednju školu.

"Bila sam veoma šokirana što je odlučila da pođe za tim čovekom", izjavila je za "Sun". "Iako ima tek jedanaest godina, prilično je razumna, ali i na uzrastu u kom veruje da zna sve. Da se ovo sve dogodilo na ulici, mogla je da bude u automobilu potpunog neznanca za jako kratko vreme."

Svi roditelji i deca koji su učestvovali u eksperimentu emisije emisije "Daybreak", kao i "neznanac" koji je pozivao decu da pođu s njim, podvrgnuti su psihološkom ispitivanju. Isti je slučaj i sa osobljem koje je radilo na snimanju ovog priloga.

Jedna majka je dodala da je izuzetno lako odvesti dete ukoliko je roditelju koji je s njim na neki način odvučena pažnja. "Mislim da naša deca nisu dovoljno upućena u to u kakvim sve situacijama mogu da se nađu", rekla je ona.

Kidnaperi ne izgledaju uvek kao zlikovci iz crtaća

Neophodno je da roditelji često podsete svoju decu da su i druželjubivi i ljubazni neznanci i dalje – neznanci i da njihova prijatnost i kultura ne znače nužno da im se može verovati. Kako je istakla Dejzi Mekendru, novinarka koja je učestvovala u ovoj istrazi, ne izgledaju svi opasni ljudi kao jezivi likovi iz crtanih filmova.

Dečja dobrotvorna organizacija "Kidscape" izdala je saopštenje da eksperiment televizije ITV podseća na moguće posledice toga što deca nisu dovoljno edukovana o brizi o sopstvenoj bezbednosti kada je reč o situacijama koje uključuju nepoznate ljude.

"Mnogo je važnih saveta koji moraju biti ponavljani od ranog urasta deteta do tinejdžerskih godina. Naša je dužnost da pošaljemo decu u svet bezbedno. Ono što je ova istraga utvrdila može nam pomoći da se suočimo s ovako bitnim izazovom", saopšteno je iz ove organizacije.

Brojke su veoma obeshrabrujuće – broj dece kidnapovane (od strane nekoga koga ne poznaju) rapidno raste poslednjih godina i neophodno je da se kod dece podigne svest o opasnostima koje vrebaju u savremenom društvu.

Prevela i priredila: Tamara Sorak