Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ples i čitanje pozitivno utiču na zdravlje ljudi

Aktivnosti kao što su ples, čitanje knjiga i odlazak u pozorište imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje, utvrdilo je jedno škotsko istraživanje.

 Izvor: Foto: Shutterstock


Na zahtev škotske vlade, sprovedeno je "istraživanje škotskih domaćinstava", koje je počelo 2011. godine, a čiji su rezultati objavljeni dve godine kasnije - 19. avgusta 2013. Zaključeno je da su ljudi koji učestvuju u društvenim događajima ili ih redovno posećuju zadovoljni svojim životima i dobrog zdravlja, u poređenju sa onima koji nisu deo takvih aktivnosti.

Pod nazivom "Uticaj angažovanja u kulturi i učestvovanja u sportu na zdravlje i zadovoljstvo životom u Škotskoj 2013", objavljeni su trenutni rezultati koji su pokazali da učestvovanje u kulturi  ima pozitivan uticaj na ljude različite starosti, finansijskog stanja i obrazovanja. U istraživanju, koje još uvek nije završeno, učestvuje gotovo četrnaest i po hiljada porodica, a njegov cilj je da obezbedi informacije o karakteristikama i ponašanju unutar domaćinstava.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, dosadašnja ključna otkrića ove analize su sledeća:

  • Oni koji su u proteklih dvanaest meseci makar jednom posetili događaj kulturnog karaktera će u 60 odsto slučajeva reći da su dobrog zdravlja, za razliku od onih koji nisu bili deo takvih aktivnosti.
  • Oni koji su u proteklih dvanaest meseci makar jednom učestvovali u kreativnim i kulturnim događajima će u 38 odsto slučajeva reći da su dobrog zdravlja, za razliku od onih koji nisu bili deo takvih aktivnosti.
  • Oni koji su posetili muzej ili biblioteku će u 25 odsto slučajeva reći da su dobrog zdravlja, za razliku od onih koji nisu.
  • Oni koji su plesali će u 62 odsto slučajeva reći da su dobrog zdravlja, za razliku od onih koji nisu.
  • Oni  koji čitaju iz zadovoljstva će u 33 odsto slučajeva reći da su dobrog zdravlja, za razliku od onih koji nisu.

"Ukoliko deca budu ohrabrena da budu deo kulturnih i sportskih manifestacija, pozitivan efekat na zdravlje i te kako će se osetiti kasnije u životu", izjavila je sekretar za kulturu Škotske Fiona Hislop.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica