Eucerin® SUN stručnjaci važnost pitanja adekvatne zaštite od sunca za osetljivu dečju kožu objašnjavaju sledećim činjenicama:

Koža male dece ima jednak broj slojeva kao i koža odraslih. Razlika u odnosu na kožu odraslih je u nekoliko važnih anatomskih i fizioloških osobina: tanja je i ima ograničenu zaštitnu funkciju. 

Eucerin® SUN pravila za nanošenje krema za zaštitu od sunca

Jedanaest delova tela treba zaštititi nanošenjem odgovarajuće količine preparata za zaštitu od sunca (preporuka količine data je niže u tekstu prema uzrastu deteta): glava i vrat (nemojte zaboraviti na uši, pregib nosa i usne), obe ruke, grudi, stomak, prednja strana desne noge (nemojte zaboraviti na donji deo stopala), prednja strana leve noge, zadnja strana desne noge, zadnja strana leve noge, gornji deo leđa, donji deo leđa.

Funkcija lučenja lojnih žlezda kod beba i male dece relativno je slaba, a neznatna pigmentacija kože doprinosi pojačanoj osetljivosti na UV zračenje. 

Dečija koža se još uvek razvija:

Površina tela je velika u odnosu na težinu.

Debljina epidermisa je 1/5 u odnosu na odrasle.

Barijerna funkcija kože nije kompletno razvijena.

Zaštitni mehanizmi, pre svega sinteza melanina nisu u potpunosti razvijeni.

Zbog tih je razlika koža male dece vrlo osetljiva na hemijske, fizičke i mikrobiološke uticaje. Odgovarajuća nega od velike je važnosti od najranijeg perioda do dvanaeste godine života, kada koža deteta po svojoj strukturi i funkciji odgovara koži odraslih. 

Dečjoj koži potrebna je vrhunska zaštita 

  • UV radijacija izaziva direktno oštećenje DNK, a to povećava rizik od nastanka melanoma kasnije u životu.

  • Više od 50% kumulativne izloženosti UV radijaciji postiže se do 19 godine.

  • Najbitniji faktori za izbegavanje akutnog i hroničnog štetnog dejstva UV zraka su pravilno ponašanje na suncu i izbor odgovarajućeg preparata. Upravo zbog toga, Eucerin® SUN stručnjaci savetuju da se roditelji obavezno konsultuju u apoteci i sa dermatologom prilikom odluke koji preparat će biti najadekvatniji za zaštitu osetljive dečje kože.

Kriterijumi za izbor adekvatnog preparata za zaštitu dečje kože 

 SPF

Minimum 30 do 50+ (= idealno)

Zaštita dečije kože za decu stariju od godinu dana - losion i sprej SPF 50+

Zaštita dečije kože za decu mlađu od godinu dana - losion SPF 25

Deca 3-5 godina:

Na svaki deo tela nanesite debelu crtu losiona za sunčanje dužine jednog i po srednjeg prsta odrasle osobe. Na području lica i vrata upotrebite dvostruku količinu preparata za zaštitu.Deca 6-10 godina:Na svaki deo tela nanesite debelu crtu losiona za sunčanje u dužini kažiprsta i srednjeg prsta odrasle osobe.Sprejevi:Na svaki deo tela našpricajte pet puta (3-5 godina), 7-10 puta (6-10 godina) i 10-15 puta (preko 10 godina).

Decu mlađu od godinu dana ne bi trebalo uopšte izlagati direktnom sunčevom zračenju.


Zaštita

UVB & UVA 


Tekstura

Lako razmazive formulacije

Brzo apsorbujuće 

Da se ne lepe

Bez parfema, alkohola, emulgatora i konzervansa

Dobra podnošljivost

Neškodljivi: "Najmlađi uvek stavljaju pesnicu u usta." 

Ne smeju da peku oči

Vodootporni i prijatnog mirisa

PageBreak

Eucerin® SUN KIDS preparati - Inovativna formulacija

Eucerin® SUN dečiji sprej SPF 50+

Prvi preparat za zaštitu od sunca sa antioksidantima i DNK zaštitom. Vrlo visoka UVA/UVB zaštita (u skladu s EU preporukama i COLIPA standardima) štiti osetljivu dečju kožu od opekotina od sunca i smanjuje rizik od trajnih oštećenja na koži uzrokovanih delovanjem sunčevih zraka, zahvaljujući ćelijskoj i DNK zaštiti. Sprej ne sadrži mirise, boje i parabene i izrazito je vodootporan. Lako se nanosi i nije lepljiv.

Aktivni sastojci:

Efikasni kompleks UVA/UVB filtera sa filterom Tinosorb® štiti osetljivu dečiju kožu, Likokalkon A i gliciretinska kiselina neutrališu slobodne radikale i štite DNK. Vitamin E jača odbrambenu funkciju kože i dodatno štiti kožu, a dekspantenol hidrira i umiruje kožu i ubrzava regeneraciju.

Eucerin® SUN dečiji losion SPF 50+ 


Efikasna UVA/UVB zaštita za decu iznad 6 meseci. Losion štiti od opekotina i oštećenja izazvanih sunčevim zracima. Ne sadrži hemijske filtre, boje, mirise i parabene i izrazito je vodootporan. 

Aktivni sastojci:

Vrlo efikasna UVA/UVB zaštita sa Tinosorb®, Likokalkonom A i gliciretinskom kiselinom, reflektuje UV zrake direktno sa površine kože tako da ne mogu prodreti u kožu. Dodatno, vitamin E jača mehanizme obnavljanja kože, a dekspantenol umiruje kožu. Posebno osetljiva dečja koža potpuno je zaštićena.

Eucerin® SUN losion sa mikropigmentima za decu SPF 25+

pravilna-zastita-osetljive-decje-koze-od-sunca

Efikasna UVA/UVB zaštita za decu iznad 6 meseci, koja su indirektno izložena suncu.

Losion štiti od opekotina i oštećenja nastalih zbog izloženosti suncu. Losion ne sadrži hemijske UV filtere, bez mirisa je i izrazito vodootporan.  Dokazano odgovara koži kod atopijskog dermatitis.