Izvor:
24sata

Juče, 28. jula 2013. godine u letovalište Čanj u Crnoj Gori stiglo je četrdesetoro dece iz srpskih enklava na Kosovu. Prema saopštenju organizacije "Solidarnost za Kosovo", upravo ovo letovalište za decu je izabrala raško-prizrenska eparhija po socijalnim kriterijumima.

"Ovo putovanje prilika za najsiromašniju decu da prvi put vide more i prilika za njih da prekinu život u izolaciji upoznajuci drugu decu, stvarajuci prijateljstva, i istovremeno uživajući u raspustu na mirnom mestu, daleko od posebno teške svakodnevnice", rekao je direktor organizacije Arno Gujon.

Mališani će, osim kupanja u moru, imati prilike da se u toku ovih sedam dana, koliko traje njihov boravak u Čanju, bave kulturno- umetničkim aktivnostima, kao što su pozorište ili slikarstvo, ali će takođe biti i ekskurzija brodom do jadranskih ostrva ili do manastira Ostrog, navodi se u saopštenju. Paralelno sa tim aktivnostima, deca će moći da nauče da plivaju u za njih organizovanoj školi plivanja.

Ovaj humanitarni projekat u potpunosti finansira organizacija Solidarnost za Kosovo, kojoj su sedamsto donatora iz Francuske dali podršku.

Organizacija "Solidarnost za Kosovo" osnovana je 2004. godine i ima preko šest hiljada donatora iz cele Francuske i oko 30 volontera koji učestvuju u njenom radu. U toku 2012. godine organizacija je obezbedila šest konvoja humanitarne pomoći, letovanje u Crnoj Gori za 40 srpske dece sa Kosova i Metohije i renoviranje Osnovne škole "Bora Stanković" u selu Straža kod Gnjilana.

Arno Gujon, osnivač ove organizacije, odlikovan je prošle godine medaljom kralja Stefana Dečanskog, a kompanija "Novosti" mu je 17. decembra 2012. dodelila i specijalnu plaketu za "Najplemenitiji podvig godine".