Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako ostvariti pravo na povraćaj PDV-a na bebi opremu?

Od danas do 15. jula traje rok za podnošenje zahteva za povraćaj PDV-a na bebi opremu. Koji roditelji imaju to pravo i na koji način ga mogu ostvariti?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor: RTS


Roditelji koji imaju pravo na povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV) na kupljenu hranu i opremu za bebe, od danas do 15. jula mogu podneti zahteve Poreskoj upravi Srbije. Zahtevi se odnose na robu kupljenu od 1. januara do 30. juna 2013. godine. 

Ko ima pravo na povraćaj PDV-a?
Pravo na povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu imaju roditelji i staratelji koji prošle godine nisu zaradili više od ukupno 960.000 dinara, odnosno 80.000 dinara mesečno. Drugi uslov je da nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara.


Država vraća porez za robu kupljenu za decu do dve godine starosti - mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene. Zahtevi se odnose na robu kupljenu od 1. januara do 30. juna.


Ograničen je i ukupan iznos PDV-a koji može biti vraćen, a to je 70.000 dinara za dve godine, odnosno tokom prve godine bebe, roditeljima se može vratiti do 40.000 dinara, a tokom druge 30.000 dinara.

Kako ostvariti pravo na povraćaj PDV?

Kupac hrane i opreme za bebe ostvaruje pravo na refundaciju PDV-a na osnovu pismenog zahteva koji se podnosi na Obrascu RFNB organizacionoj jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište.


Uz zahtev se podnose fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundirani novac se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu.


Kada prime zahtev, poreznici će proveriti da li roditelji ili staratelji ispunjavaju neophodne uslove, a rok za to je 30 dana. Posle rešenja, u roku od 15 dana se plaćeni PDV refundira.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica