Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca koja boluju od retkih bolesti bez lekova još dve do tri sedmice

Tender za nabavku lekova potrebnih za lečenje Gošeove bolesti i mukopolisaharidoze tipa I još nije raspisan, a deca su već propustila jednu terapiju.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Izvor: Blic

Mališani koji se leče od teških bolesti lekove će dobiti tek za dve do tri nedelje.

Iako je novac uplaćen na račun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije (RFZO), tender za nabavku lekova koji se koriste u tereapiji teških bolesti i dalje nije raspisan.

Četvoro mališana koja boluju od Gošeove bolesti, uskraćena su za terapiju. Gošeova bolest je izuzetno retko, nasledno, metaboličko oboljenje koje izaziva nedostatak enzima β - glukocerebrozidaze, koji ima ulogu u razgradnji kompleksnih masti u svim ćelijama ljudskog organizma. Deca terapiju dobijaju na svake dve nedelje, a nisu vršena nikakva medicinska istraživanja u vezi sa mogućim posledicama koje bi neuzimanje leka moglo da izazove.

Takođe, dvoje dece koja boluju od mukopolisaharidoza tipa I nisu dobili terapiju jer potrebnih enzima za lečenje nema. Mukopolisaharidoza (MPS) je nasledna, bolest deponovanja kiselih glukozaminoglikana (GAG) u lizozomima, zbog naslednog deficita specifičnih degradacijskih enzima.

Iz RFZO-a u izjavi za “Blic” kažu da je 74 miliona dinara uplaćeno za nabavku lekova i da će biti pokrenuta hitna javna nabavka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica