Iako je Zakonom o PIO planirano da se majkama koje imaju jedno ili dvoje dece uz ostvareni radni staž "računaju" i deca za konačan obračun visine penzije, ova odredba je u narednih 15 godina stavljena "ad akta". Odlaganju ne podležu samo majke troje dece.

Kako objašnjavaju u PIO fondu, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji se primenjuje od 1. januara 2015. godine sadrži član kojim se uređuje utvrđivanje posebnog staža u trajanju od šest meseci osiguranicama-ženama koje su rodile jedno dete, odnosno godinu dana damama koje imaju dvoje, ali je primena ove odredbe odložena do početka 2032. godine.

"Tek tada će one moći da podnose zahteve za utvrđivanje posebnog staža, bez obzira na to kada su deca rođena", kažu u PIO.

Ova vrsta staža se ne uzima u obzir pri utvrđivanju da li osiguranica ispunjava uslove za penziju, ali je važna pri određivanju visine penzionog čeka. U toj proceduri se poseban staž sabira sa stažom osiguranja i čini ukupan, penzijski staž koji je deo jednačine kojom se računa visina penzije.

"To znači da su pri određivanju penzije oba staža izjednačena u obračunu i jednako utiču na krajnji iznos", objašnjavaju u PIO. "Primera radi, ukoliko se osiguraniku na osnovu 20 godina staža na poslu utvrdi penzija u visini od 30.000 dinara, poseban staž u trajanju od dve godine bi tu penziju povećao za 10 odsto, pa bi ona iznosila 33.000 dinara. Žena koja ima dvoje dece, na isti broj godina staža, 20, dobila bi povećanje od pet odsto, to jest 31.500 dinara penzije.

Kako je Zakonom ukupno trajanje penzijskog staža za utvrđivanje visine penzije ograničeno na 45 godina, to znači da ovo ograničenje važi i pri uračunavanju posebnog staža, pa budući penzioneri treba i o tome da vode računa. Penzijski staž koji prelazi ukupno 45 godina ne utiče na iznos čeka.

"Pojedini državni organi, poput gradskih uprava, nude olakšice onima koji imaju poseban staž, naročito ukoliko je on utvrđen po osnovu učešća u oružanim akcijama - ističu u Fondu. - Ove olakšice ogledaju se, najčešće, u umanjenim mesečnim računima za komunalije ili troškovima prevoza. Ipak, kako se ne radi o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, niti ovakve olakšice odobrava Fond, penzionerima sugerišemo da se o njima raspitaju u lokalnim udruženjima.

Za razliku od staža osiguranja, koji se utvrđuje na osnovu prijava registrovanih u matičnoj evidenciji, poseban se isključivo utvrđuje po zahtevu osiguranika, i to rešenjem.

Krštenice za svu decu kao dokaz

Majke koje su rodile treće dete uz zahtev za utvrđivanje posebnog staža prilažu izvode iz matične knjige rođenih za svu decu. Poseban staž im se utvrđuje u trajanju od dve godine i ne vezuje se za određeni kalendarski period, odnosno u ovom slučaju postojanje obaveznog osiguranja po bilo kom osnovu nema uticaja na način utvrđivanja penzijskog staža.