Informacija koja se pojavila tokom vikenda da je Svratište za decu ulice pred zatvaranjem uznemirila je građane koji su odmah počeli da organizuju proteste preko društvenih mreža. Iako je grad Beograd odbacio mogućnost da će više od 140 dece koja koriste različite usluge Svratišta ostati bez pomoći, više od 100 ljudi protestovalo je juče ispred zgrade Gradske uprave u Ulici 27. marta dok je trajao sastanak.


Predstavnici CIM-a uspeli  su na sastanku da se dogovore sa gradskim vlastima o prihvatljivom

Svratište u Novom SaduNovosadska deca ulice biće prva u Srbiji koja će dobiti trajni smeštaj pošto je Skupšitna Novog Sada odobrila izmenu plana detaljne regulacije blokova oko Ulice vojvode Bojovića, tačnije kompleksa Centra za socijalni rad, gde će Svratište biti izgrađeno.

rešenju koje će omogućiti nastavak rada Svratišta. U zajedničkom saopšenju izjavili su da je postignut dogovor o neophodnosti kontinuiranog pružanja usluge Svratišta i da su se usaglasili da, dokle god i jedno dete živi ili radi na ulici grada Beograda, ovakva usluga ima opravdanje.


Problem se pojavio u javnosti 22. marta kada je objavljeno da postojeći način finansiranja, od donatora, više nije prihvatljiv i da ukoliko gradska uprava ne počne na Svratište da gleda kao na socijalnu uslugu koja bi omogućila kontinuiranu finansijsku podršku, ono neće moći da nastavi sa radom. 


Deca koja danas dolaze u Svratište su deca starosti do 19 godina i to ona koja nemaju drugi dom i veliki deo dana provode na ulici, a noći provode u napuštenim kućama, šahtovima, barakama, parkovima itd. Takođe, gosti Svratišta su i ona dace  koja veliki deo dana provode na ulici, a noću se vraćaju svojoj porodici ili deca koja žive sa porodicom po parkovima, ulicama, raskrsnicama... Svratište je otvoreno 24 sata, sedam dana u nedelji, a na dnevnom nivou dolazi u proseku 30 najugroženijih mališana, dok  taj broj u zimskim mesecima dostiže i  70. Najveći broj dece je uzrasta između 10 i 14 godina i dolaze svojom voljom, bez pratnje policije i predstavnika centara za socijalni rad. Svratište za decu ulice prvi je objekat ove vrste u Srbiji.