Turnir u sklapanju Rubikove kocke organizuje se drugi put u Srbiji, a predstavlja zvanično WCA (World Cube Association) takmičenje. Ove godine očekuje se preko sto učesnika iz zemlje i inostranstva, a do sada su već pristigle prijave iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i naravno Srbije.


Osim takmičarskog, turnir će imati i humanitarni karakter.

Rubikova kocka

je već 40 godina jedna od najpopularnijih mozgalica na svetu koja združuje različite generacije u naporima da je reše. Svaki sedmi čovek na svetu se bar jednom oprobao u izazovu rešavanja jedne od 43.252.003.274.489.856.000 mogućih kombinacija Rubikove kocke u najviše dvadeset okretanja.

Sav prihod od kotizacija i prikupljenog novca, koji će učesnici i posetioci moći da doniraju u toku manifestacije, ići će osmogodišnjoj Tijani Ognjanović kojoj je hitno potrebna transplatacija srca.


Svi zainteresovani učesnici mogu se prijaviti putem sajta www.rubik.rs, gde se nalaze i sve informacije o takmičenju i disciplinama, a prijava će biti moguća i na samom takmičenju. Do sada je prijavljeno preko 60 učesnika – najmlađi je Mihajlo Kostić (7,5 godina), a najstariji Nikolai Petrov (38 godina).