Od ove godine, na repertoaru opere Madlenijanum naći će se dela poznatih svetskih kompozitora prilagođena deci.

Prva u ciklusu biće skraćena verzija Mocartove opere Čarobna frula, urađena kao bajka prilagođena najmlađoj publici, školskoj i predškolskoj deci, sa idejom da se otvore vrata opere i operske kuće, i omogući prvi susret sa gledanjem i slušanjem velike i prave muzičke predstave.

Opera je skraćena na oko sat vremena, prilikom kojih se izvode glavne arije i ansambli. Tematika je fantastična i bajkovita i predstavlja borbu između dobra i zla.

Čarobna frula za mnoge je simbol snage same muzike i muzičke umetnosti. Zla Kraljica noći želi da je se domogne kako bi, uz pomoć njenih magičnih moći, pokorila svet. Međutim, svet zla i tame propada, a dobro nadvladava i magična moć čarobne frule se koristi na radost i za sreću svih.

Poznato je iz raznih naučnih istraživanja da muzika Volfganga Amadeusa Mocarta na poseban način utiče na dečju psihu, unapređuje razvoj inteligencije, smanje agresivnost i hiperaktivnost, donosi miran san i razvija dimenzije apstraktnog mišljenja.

U današnje vreme kada se deci nudi obilje sadržaja kojima dominira agresija, kič i šund, Mocartova dela postoje kao kontrateža, usmeravajući decu ka pravim vrednostima.