Bibliotekari iz 27 srpskih opština (Mali Iđoš, Osečina, Inđija, Leskovac, Užice, Jagodina, Svilajnac, Knjaževac, Kragujevac, Čajetina, Odžaci, Beograd, Pirot, Dimitrovgrad, Prijepolje, Lazarevac, Kraljevo, Novi Sad, Niš, Sombor, Lajkovac, Sremska Mitrovica, Požega, Subotica, Čačak i Kruševac) poslali su informacije o najtraženijim slikovnicama u svojim bibliotekama, o onim omiljenim među decom i onim koje su po njihovom mišljenju bile najedukativnije.


Deset slikovnica koje su dobile najviše glasova postale su deo međunarnodnog projekta Svet kroz slikovnice, čija je svrha pravljenje liste najboljih slikovnica iz celog sveta, kao sredstvo promovisanja različitih kultura i povezivanja među zemljama.


Reč je o slikovnicama namenjenim deci do 11 godina, delima autora iz zemalja u kojima su objavljene, čije su poruke uvek aktuelne i pozitivne, pogodne za čitanje naglas kao i za vežbanje samostalnog čitanja, sa dobro usklađenim tekstom i ilustracijama.


Sve slikovnice biće izložene na Međunarodnom sajmu knjiga u Bolonji, koji se održava od 25. do 28. marta 2013. godine. Među 10 izdanja iz Srbije naći će se sedam izdanja Kreativnog centra koji će u ovom projektu učestvovati po dvanaesti put. Spisak knjiga iz Srbije će se uskoro naći na sajtu Međunarodne organizacije bibliotečkih udruženja pored slikovnica iz 30 drugih zemalja (Argentina, Amerika, Engleska, Francuska, Nemačka, Švedska, Južna Afrika itd.).


Ovim povodom, predsednica Međunarodne biblioteke za decu i mlade je izjavila: "Nešto što dečji bibliotekari nikada ne smeju da izgube iz vida, čak ni kada su zauzeti drugim poslovima, jesu čitanje dečjih knjiga i odabiranje onih najboljih za najmlađe čitaoce."