Kada dođe do transplatacije, uzorak matičnih ćelija koji se koristi za lečenje se bira na osnovu posedovanja standard kvaliteta banke. Kao najviši svetski standard kvaliteta - FACT garantuje maksimalan kvalitet uzorka matičnih ćelija dostupnog u tom momentu, i on kao takav ne može biti odbijen za upotrebu u bilo kom transplantacionom centru u svetu. Standard FACT predstavlja centrima za transplataciju širom sveta garanciju kliničkog kvaliteta i laboratorije.

InScientiaFides je dobar primer da postoje privatne strukture koje su na najvišem nivou profesionalnosti. To je jedina privatna biobanka koja je, zajedno sa tri javne biobanke (od 19 postojećih u Italiji), akreditovana najvišim standardom u celularnoj terapiji FACT Netcord. U svetu, do danas, zvanično je 40 biobanaka akreditovano standardom FACT Netcord.


InScientiaFides stoga garantuje roditeljima koji se odluče da povere svoj uzorak, ne samo najviši kvalitet u procesuiranju i skladištenju, već i daje garanciju za najbitniju stvar: da će uzorak u slučaju potrebe biti prepoznat i prihvaćen za svrhu lečenja u bilo kom centru za transplataciju na svetu.


1. U čemu je značaj FACT standarda?


Transplantacionim centrima FACT standard daje garanciju kliničkog kvaliteta i laboratorije, kao i potvrdu kvaliteta za sve faze čuvanja krvi iz pupčanika.


U tom cilju definisane su odrednice koje davaocima mogu biti od koristi: prikupljanje pupčane krvi, čuvanje sve do potpunog tehničkog pregleda, kao i pregled dokumentacije koja se odnosi na faze postupka, krioprezervaciju, skladištenje uzorka i slanje matičnih ćelija za transplantaciju.


Kada se zakaže transplantacija, tada jedinica iz pupčane krvi biva izabrana na osnovu Standarda FACT,  koji pacijentu garantuje maksimalan kvalitet ćelijskog proizvoda kojim raspolažu u tom trenutku.

Akreditovane banke FACT Standardom, državne ili privatne banke matičnih ćelija, garantuju izuzetnu sposobnost pri krioprezervaciji i obeležavanju skladištene pupčane krvi.


InScientiaFides je sledeći taj pravac prošla inspekciju američkog instituta i kao prva privatna banka matičnih ćelija u Evropi dobila setifikat FACT.

2. Kada je nastala potreba da se definiše Standard u oblasti čuvanja krvi iz pupčanika?


Krv iz pupčane vrpce (USC) ulazi u upotrebu, kao zamena za matične ćelije 1988. godine (Gluckman, 1989) kao alternativa kod transplatacija kod pacijenata sa zloćudnim hematološkim bolestima, bolestima koštane srži  i genetskim poremećajima. Naime, krv iz pupčanika sadrži matične ćelije i genetski materijal koji je u stanju da ponovo uspostavi hematopoezu i povrati imunitet in vivo (Navarrete, 2009).


Nakon prvih uspešnih transplatacija, javila se potreba za stvaranjem internacionalne mreže pod nazivom "NetCord" - koja garantuje pronalaženje jedinica krvi iz pupčanika i širenje informacija koje se tiču skladištenja jedinica. Istovremeno se javila potreba za preciznim definisanjem odrednica na kliničkom i naučnom nivou kao i pronalaženje jedinica krvi u slučaju transplatacije.


FACT Standard predstavlja odgovor na navedene potrebe naučnih društava i međunarodnih klinika.

3.    Koja je misija FACT Standarda?


Osnovna misija FACT Standarda jeste garantovanje i sigurna razmena sačuvanih jedinica krvi za potrebe klinika.  Mnogobrojne provere i uzak program koji se bazira i oslanja na izuzetno precizne podatke, doveli su do stvaranja FACT Standarda.

4.    Koje su njihove prepoznatljive karakteristike na međunarodnom nivou?


Standard FACT nastaje kao potreba za kvalitetom kada je u pitanju klinički i laboratorijski, praktični aspekt na nivou međunarodne mreže i predstavlja deo međunarodne mreže Netcord.

Više informacija o FACT standard možete pročitati na http://www.inscientiafides.rs/akreditacija_fact.html