Po odlasku na porodiljsko odsustvo, mnoge mame u Velikoj Britaniji se odlučuju da, usled smanjenja prihoda, promene posao, ili nađu novi koji će im omogućiti dodatnu zaradu. Udruženja majki i grupe u kojima se razmenjuju iskustva i ideje na temu majčinstva, postale su veoma popularne jer im, pored prijateljstva, pružaju i brojne poslovne prilike.


Na taj način, veliki broj Britanki za vreme porodiljskog bolovanja uspeva da tradicionalan posao,

Klasično radno vreme u trajanju od osam sati, ne ostavlja mladim mamama dovoljno vremena da se posvete svom detetu. To je jedan od razloga zašto one svoje porodiljsko odsustvo koriste za zaokret u karijeri

od 9 do 17 časova, zameni novim, fleksibilnim poslom, koji predstavlja dobar balans između karijere i majčinstva. Tome u prilog ide i novo digitalno doba koje im pruža pregršt mogućnosti za poslove u skladu sa interesovanjem, bez fiksnog radnog vremena i mesta rada.

U mnogim slučajevima žene svoj dugogodišnji hobi pretvaraju u posao, tako da one za vreme porodiljskog bolovanja postaju (i ostaju) instruktorke plesa, dizajnerke, "lajf koučevi"... Ti novi poslovi veoma često donose i mnogo više prihoda nego što su donosili njihovi tradicionalni poslovi.

Današnje žene su u "raskoraku" između majki i hranitelja, pa ne čudi što su uglavnom spremne na ove promene. Da li je ovo kraj uživanja u "slatkom majčinstvu", vi odlučite...