Merenje će obavljati lekari i medicinske sestre od 12 do 15 sati. Akcija se prvenstveno održava kako bi skrenula pažnju roditeljima na značaj prevencije i pravovremenog otkrivanja smanjene plućne funckije kod dece.


Ispitivanje i merenje plućne funkcije rutinskom metodom spirometrije, kojom se brzo i jednostavno procenjuje protok vazduha kroz disajne puteve i meri kapacitet pluća, koristi se za dijagnostifikovanje astme.


Besplatno merenje plućne funckije kod dece deo je projekta "Ponovo u školi" koja se realizuje svake godine širom Srbije. Kako tokom godišnjih odmora i promene mesta boravka često dolazi do privremenih poboljšanja stanja, povratak u školu je obično okidač za astmu. Najvažnije je na vreme obratiti se lekaru i pratiti tok bolesti kroz redovne kontrole, jer u tom slučaju astma nije ozbiljna smetnja kod razvoja dece koja mogu da žive zdravo i aktivno.

Nakon pregleda deca i njihovi roditelji moći će da razgovaraju sa lekarima specijalistima pulmologije iz Društva za prava dece sa astmom „Dašak“ koji će im pružiti potrebne informacije i savete.