Izvor: Novosti


Sudije mnogo više veruju ženama nego muškarcima. Tako su u toku 2011. godine očevi u Srbiji preuzeli brigu o samo 643 deteta, od ukupno 4.212 dece čiji su se roditelji razveli.


"Tradicionalno je uverenje u našoj kulturi da majka neposredno neguje dete

Regionalne razlikePrema podacima Zavoda za statistiku u južnoj i istočnoj Srbiji je 180 dece dodeljeno očevima, a 571 majci, dok je u glavnom gradu tata dobio starateljstvo nad samo 94 mališana, a mama čak nad 1.064.

i brine o njemu, pa se od toga i polazi pri odlučivanju kome će pripasti", objašnjava za Novosti psiholog Marija Milić, iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, i dodaje da socijalni radnici samo predlažu, ali sud odlučuje.


"U praksi se dešava da mi damo prednost očevima, ali to ne bude uvaženo na sudu. Ipak, u većini slučajeva se starateljstvo dodeljuje ženama, a naročito nad decom nižih uzrasta, jer je to i biloški i psihološki adekvatnije. U obzir se uzima i želja maloletnika, ali se to ispituje vrlo suptilno da ne bi došlo do "konflikta lojalnosti".


U Udruženju razvedenih očeva i očeva samostalnih staratelja kažu da se ne bune protiv toga što majkama svi daju prednost jer je to prirodno, ali se bore protiv predrasude da je "otac kolac".


"Majci se strateljstvo oduzima samo u slučaju da je prestupnik, da se vodi neki postupak protiv nje ili da je u zatvoru. U svim ostalim slučajevima ona ima aspolutnu prednost u vaspitanju," kaže za Novosti Dejan Višekruna, predsednik Udruženja.