Izvor: Novosti


U proteklih desetak godina broj prvaka u Srbiji se smanjio za najmanje 10.000. Ove godine će biti upisano oko 73.000 đaka, dok je ih je 2000. godine bilo više od  85.000. Zbog malog broja polaznika, veliki broj seoskih škola je pred zatvaranje. Jedini porast u broju upisanih đaka je poslednjih godina zabeležen među pripadnicima romske populacije.

Najmanje dece krenuće na nastavu u Vojvodini i istočnoj Srbiji. Sve škole dobile su uputstvo od Ministarstva prosvete i nauke kako da reorganizuju odeljenja, jer u jednoj učionici ne bi smelo da bude manje od 15 đaka, niti bi smelo da ih je više od 34. Za odeljenja sa manje od 15 učenika mora da postoji saglasnost Ministarstva prosvete, koja se najčešće daju seoskim školama.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da je sve spremno za početak školske godine. Pripremljeno je 75.000 kompleta udžbenika za prvake. Đaci sva četiri razreda osnovne škole koja su obuhvaćena projektom besplatnih udžbenika, knjige će dobiti na vreme, izjavio je za Novosti, ministar Žarko Obradović.