Izvor: B92

Novootvorena privatna osnovna škola "Bejza" nudi đacima savremeni program i specifične uslove rada, počevši od najmodernije opremu: smart interaktivne table koje funkcionišu na dodir, bežični internet u svakoj prostoriji, laptop za svakog učenika, i sve to pod budnim okom 32 kamere.

"Trendovi se menjaju u čitavom svetu. Razvojem novih tehnologija menja se društvo, omladina, deca, pa samim tim mora i sistem obrazovanja. Deci morate obezbediti sticanje novih znanja koje podrazumeva korišćenje savremene tehnologije, kako bi bila spremna za nastavak školovanja", kaže Kemal Jildiz, direktor škole.

Ministarstvo prosvete Srbije je školi dalo licencu za rad, a nastava će se od septembra održavati prema planu i programu koje propisuje Ministarstvo, na srpskom i engleskom jeziku.

"Deset časova engleskog nedeljno u početnim razredima omogućiće deci da engleski govore gotovo kao maternji jezik. Kasnije, u višim razredima, naučni predmeti će takođe biti na engleskom. Stručna terminologija je nešto drugo od običnog poznavanja jezika i bitna je za onog ko se opredeli za dalje izučavanje prirodnih nauka", objašnjava Jildiz.

Učenici će na početku godine dobiti knjige i kompletnu uniformu koju obezbeđuje škola. Imaće ručak i užinu, a na raspolaganju će im biti i školski prevoz. U školi je omogućen celodnevni boravak ispunjen nizom vanškolskih aktivnosti.

"Redovni časovi, kao i u ostalim školama koje rade po državnom programu, održavaće se pre podne, dok je popodne rezervisano za različite aktivnosti, u skladu sa interesovanjima dece. Osim naučne laboratorija za fiziku, hemiju i biologiju, imamo specijalne prostorije za šah, stoni tenis, muziku, balet, plesnu salu... Kroz te aktivnosti deca će od najranijeg uzrasta sama otkriti šta ih interesuje i za šta su talentovana. Naše je da ih pratimo i podržavamo - kaže Jildiz.