Izvor: Politika


Tabele sa imenima 11 169 novoupisane dece u predškolske ustanove u Beogradu biće istaknute 26. maja, a cenovnik usluga ostaje nepromenjen.

Mesečna uplata zavisi od ukupnog mesečnog prihoda porodice - najniža uplata iznosi 1466 dinara, a najviše 8665. Tako, tročlana porodica treba da ima mesečne prihode do 28 297 dinara, a četvoročlana do 37 730 kako bi ostvarile pravo na najmanju cenu. Donja granica za najvišu cenu je 53 196 za tročlanu porodicu, odnosno 66 334 za četvoročlanu.

Posebne cene određene su za roditelje sa potvrdom da pripadaju nekoj od takozvanih povlašćenih grupa. Oni odmah po upisu mogu da dostave zahteve za umanjenja cena. Polovinu sume plaćaju samohrani roditelji i roditelji sa troje ili četvoro dece, trojkama, četvorkama i duplim blizancima. Popust od 20 odsto se ostvaruje ako dvoje dece iz porodice idu u vrtić, dok popust od 10 odsto ostvaruju podstanari, korisnici prvog stambenog kredita, deca obolela od celijakije, dijabetesa i hroničnih bolesti.

Besplatno pohađanje vrtića je pravo dece ratnih vojnih invalida, izbeglica i raseljenih, korisnika MOP-a, dece bez roditeljskog staranja, dece sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, dece koji žive u sigurnim kućama itd.

U slučaju opravdanog odsustva, svi koji idu u državna obdaništa plaćaju polovinu dnevne cene. Za ostvarenje ovog prava, u slučaju bolesti, treba dostaviti opravdanje sa potpisom i pečatom izabranog pedijatra iz Doma zdravlja. U slučaju izostanka zbog godišnjih odmora, potrebno je dostaviti kopiju rešenja o korišćenju odmora.