Mezenhimalne matične ćelije ( MSCs) su multipotentne, samoobnavljajuće ćelije čija je glavna karakteristika imunomodulatorna sposobnost, sposobnost samoobnove i diferencijacije. Ove moćne ćelije su specifične u tome što primarno imaju funkciju u stvaranju ćelija koštanog tkiva (osteoblasta), ćelija hrskavice ( hodrocita) i ćelija masnog, odnosno adipoznog tkiva. Imajući ovo u vidu, nije iznenađujući potencijal matičnih ćelija tkiva pupčanika prilikom formiranja raznih ćelijskih struktura i shodno tome upotrebi istih u svrhu lečenja raznovrsnih oboljenja. U tom smislu, eksperimentalnim putem je dokazano da su mezenhimalne matične ćelije značajan terapijski resurs. Ove ćelije se mogu naći u skoro svim postnatalnim organima i tkivima.


Ipak, ono što je jako bitno u vezi sa ovim ćelijama je mesto izolacije. Najpristupačniji i najbolji izvor mezenhimalnih matičnih ćelija nalazi se u tkivu pupčane vrpce novorođenčeta kao i u mlečnim zubima dece. Interesovanje roditelja da sačuvaju matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce novorodjenčeta iz dana u dan sve više dobija na značaju.


Muhamed Ali – spas od Parkinskonove bolesti leži u lečenju matičnim ćelijama

Prema podacima američkog Udruženja obolelih od Parkinsonove bolesti, trenutno sa ovom bolešću u Sjedinjenim Američkim Državama živi oko milion stanovnika.
Bokserski šampion, Muhamed Ali, je jedan od  milion obolelih. Rasheda Ali, jedna od njegovih ćerki, aktivno učestvuje u očevoj svakodnevnoj borbi za izlečenje, tražeći spas u tretmanu matičnim ćelijama.

"Prvi znaci očeve bolesti pojavili su se za vreme jedne od njegovih poslednjih borbi 1981. godine. U to vreme, nismo imali nikakve informacije o lečenju Parkinsonove bolesti matičnim ćelijama. Bili smo primorani da posmatramo kako se njegovo stanje pogoršava iz godine u godinu, bez ikakve mogućnosti da mu pomognemo", izjavila je Rasheda u jednom intervjuu.

Danas u pokušaju da pomogne izlečenju svog oca Rasheda sarađuje sa kompanijom BrainStorm Cell Therapeutics koja vrši eksperimente na obolelima od Amiotrofične Lateralne Skleroze , teškog neurološkog oboljenja koje nastaje usled degeneracije nervih ćelija, odnosno neurona.


"Svedoci smo neverovatnih rezultata pri lečenju neurodegenerativnih bolesti koje važe za progresivne bolesti sa slabom mogućnošću izlečenja. To nam uliva nadu da će i ostale bolesti sličnog porekla poput multipleskleroze i Parkinsonove bolesti uskoro biti delimično ili potpuno izlečive upotrebom matičnih ćelija. Pre trideset godina smo bili nemoćni, a danas tretmani matičnim ćelijama pružaju nadu, najbitniju stvar za obolele", izjavila je Rasheda tom prilikom.

S obzirom da je potencijal mezenhimalnih matičnih ćelija koje se dobijaju iz tkiva pupčanika izuzetno značajan za veliki broj terapijskih primena, u toku je procedura i čeka se odobrenje Ministarstva zdravlja za uzimanje i skladištenje pupčanog tkiva. Future Health Biobank će nakon odobrenja početi sa ovom procedurom i u našoj zemlji.

Misija Future Health Biobank
Future Health Biobank je vodeća evropska banka matičnih ćelija. Naša razgranata mreža u preko 50 zemalja sveta daje mogućnost klijentima da iskoriste priliku i sačuvaju matične ćelije iz svih dostupnih izvora (krvi i tkiva pupčanika, mlečnih zubića, periferne krvi, masnog tkiva).


U želji da svojim klijentima omogući čuvanje matičnih ćelija, bitnog resursa za buduće zdravlje njihovih porodica, Future Health Biobank u Srbiji će nakon dobijanja dozvole Ministarstva zdravlja za uzorkovanje tkiva početi sa ovom procedurom i u našoj zemlji. Pored skladištenja krvi iz pupčane vrpce, bogate hematopoetskim matičnim ćelijama, čuvanje tkiva bogatog mezenhimalnim matičnim ćelijama daje dvostruku sigurnost roditeljima za očuvanje zdravlja njihovog potomstva.