Izvor: Politika

Nedavno merenje kvaliteta zdravstvenog sistema u Evropskom parlamentu pokazalo je da je Srbija na samom vrhu među evropskim državama po broju obolelih i umrlih žene od raka grlića materice.

Stručnjaci smatraju da nije problem nedostatak ginekologa, već nizak nivo svesti žena o neophodnosti redovnih pregleda.

"Zemlje koje su uspele da potpuno iskorene rak grlića materice uvele su obavezne ginekološke predloge i sankcije za žene koje se na njih ne odazovu. Znači, sve žene u određenom životnom dobu, najčešće od stupanja u seksualne odnose do 65. godine, imaju obavezu da jednom godišnje ili jednom u dve godine posete ginekologa i budu pregledane", objašnjava profesor dr Branko Stanimirović, načelnik Odeljenja za naučnoistraživački rad u GAK "Narodni front" i direktor Škole za patologiju grlića materice.

U većim gradovima žene dolaze na preglede i češće nego što bi trebalo, ali iz seoskih sredina ne dolaze uopšte, kaže on.

"Tek kada pregledi budu bili obavezni i kada žene budu morale da plate neku vrstu kazne zato što se nisu odazvale pozivu na kolposkopski pregled i Papanikolau test, poboljšaćemo stanje u ovoj oblasti. Samo tako je moguće vrlo rano otkriti početne promene i preduzeti efikasno izlečenje, jer ovaj rak ne daje vidljive simptome koje bi ženu upozorile na opasnost", ističe profesor Stanimirović.

Ginekolozi podsećaju da je za nastanak ove bolesti odgovoran humani papiloma virus koji se prenosi seksualnim kontaktom, ali da su značajni faktori i pušenje i oslabljen imuni sistem.