Izvor: Novosti


Provere zdravstvenog stanja mališana već su počele u većini domova zdravlja, a organizacija je, tvrde doktori, bolja nego prethodnih godina.


"Mi smo već krajem prošle godine počeli pripreme za upis, tako da očekujemo da će sistematski biti završeni na vreme", kaže za "Novosti" dr Gordana Stevanov Mitrović, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Novi Beograd".

"Pred polazak u školu deci se proverava vakcinalni status", kaže dr Stevanov Mitrović. "Mališani primaju vakcine protiv difterije i tetanusa, dečje paralize, i radi se revakcinacija protiv rubeola, zauški i malih boginja."

"U ovoj generaciji će biti više od dve hiljade prvaka, pa smo morali da zakazujemo preglede, kako se ne bi stvarale gužve. Dobili smo dozvolu da neke preglede, uz saglasnost roditelja, obavimo u vrtićima."

Direktorka DZ "Zvezdara" Dragana Trifunović Belanović kaže da su još u decembru počeli da rade sa predškolcima.

"Vratili smo se na stari način rada, da fizijatar, logoped i stomatolog odlaze u predškolske ustanove, kao što su to nekada radili", objašnjava direktorka za "Novosti". "Samo za kontrolu kod specijaliste ORL i kod oftalmologa roditelji moraju dovesti decu u dom zdravlja."


Bez obzira na to što mnogi domovi zdravlja pozivaju roditelje budućih prvaka i obaveštavaju ih mesecima ranije da su pregledi počeli, najveće interesovanje je uvek, krajem marta. Osim dokaza da je dete zdravo i sposobno za školu, koje dobiju u dečjem dispanzeru, mame i tate moraju dostaviti i izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu da je dete pohađalo pripremni predškolski program i prijavu boravka stanovanja. Roditelji dece rođene između 1. marta 2005. i kraja februara 2006. godine imaju zakonsku obavezu da mališane upišu u školu.

Osim kod pedijatra, svako dete mora obaviti pregled kod logopeda, oftalmologa, specijaliste ORL, stomatologa, fizijatra, a deca koja u poslednjih šest meseci nisu vadila krv, moraju se uraditi i laboratorijske analize.

Podaci sa prošlogodišnjeg sistematskog pregleda predškolaca pokazuju da su najčešći problemi koji se javljaju kod školske dece gojaznost, poremećaji vida, karijes, loše držanje tela i deformiteti kičmenog stuba. Deformacije stopala ima svako četvrto dete.


Upis prvaka počeće u prvoj nedelji aprila.