Izvor: B92


Manji nameti za buduće roditelje i ukidanje PDV-a za bebi opremu, to od države zahteva "Inicijativa za ukidanje PDV-a na opremu i hranu za bebe". Na istom zadatku su udruženje "Roditelj" i portal bebac.com, servis "Halo beba" i Fond B92.


Svi oni koji imaju decu znaju koliki deo prihoda daju za nabavku neophodnih stvari za decu. Iako su roditeljska udruženja i ranije zahtevala ukidanje PDV-a, vlasti su do sada ignorisale ove zahteve.

Da bi Inicijativa za ukidanje PDV-a na bebi opremu i hranu bila razmotrena, potrebno je sakupiti 30 000 potpisa građana za sedam dana.

Istraživanje mreže organizacija za decu Srbije pokazuje da je dečji dodatak jedina pomoć države najsiromašnijim porodicama i deci. Kako dodatak prima manji deo porodica, smatraju da bi budućim roditeljima značilo da PDV na ovu opremu bude ukinut.

"Rođenje deteta je uvek bilo jedno od najsrećnijih trenutaka u životu jedne porodice, međutim u poslednje vreme i vreme krize se, kada prođe prvi trenutak sreće, dolazimo do toga da je to finansijska elementarna nepogoda za osiromašene porodice. To je jedan od najjačih motiva – da rođenje, odrastanje i gajenje deteta bude na jednom nivou koji omogućava ljudsko pravo na dostojanstven život i roditelja i same bebe“, kaže predsednik Fonda B92 Veran Matić.

Narodna inicijativa za ukidanje PDV-a za opremu i hranu za bebe će se potpisivati u više od 50 gradova u Srbiji, od 2. do 8. marta.