Otvaranjem predstavništva ISF Sirmia, biobanka InScientiaFides (ISF), omogućiće budućim roditeljima iz Srbije da sačuvaju matične ćelije iz krvi pupčanika svoje bebe u periodu od 30 godina.

InScientiaFides je privatna biobanka, koja posluje u skladu sa EU smernicama i standardima kvaliteta ISO, GMP i FACT (Fondacije za akreditaciju celularne terapije) i koja nudi usluge najvišeg kvaliteta u tretiranja matičnih ćelija a koje se odnose na transport, preradu i krioprezervaciju odraslih/zrelih matičnih ćelija sa posebnim osvrtom na one sadržane u krvi pupčanika.

Uloga matičnih ćelija

Matične ćelije su nespecijalizovane ćelije našeg tela koje imaju sposobnost stvaranja različitih vrsta tkiva tokom svog razvoja kao što su ćelije krvi, srca, nervnih ćelija, bubrega, mrežnjače... Druga ključna funkcija matičnih ćelija je njihova prilagodljivost, koja omogućava da matične ćelije dobijene iz krvi pupčanika mogu da regenerišu krv ali i tkiva (epitelna, endotela, neurone i dr. ) uključujući i tela. Njihova regerativna sposobnost čini ih podobnim za potpuno izlečenje ili pomoć pri lečenju različitih vrsta leukemije, metaboličkih bolesti i bolesti anemija.

InScientiaFides je uključena u naučna istraživanja kroz analizu i proučavanje odraslih matičnih ćelija u saradnji sa Bankom tkiva Bolnice San Camillo Forlanini u Rimu.


Proces prikupljanja matičnih ćelija iz krvi pupčanika obavlja se neposredno nakon porođaja, traje par minuta i bezbolan je za majku i bebu, nakon čega se krv šalje u laboratoriju na obradu i krioprezervaciju (zamrzavanje) na temperaturi -170/-180 ° C.