Izvor: Blic

„Mi smo roditelji našeg borca Ilije, rođen je na drugi dan svoje slave, Sv. Ilije, 3. avgusta 2011. godine, i težio je 900 grama. Nalazi se u Institutu za neonatologiju, na Odeljenju intenzivne nege, i život mu zavisi od inkubatora. Ispočetka je zavisio od aparata za disanje, a odskoro je bitku protiv aparata dobio i sada samostalno diše i čeka ga još dug period napredovanja do konačne pobede.“

Ovo je priča roditelja Biljane i Siniše o borbi njihovog prevremeno rođenog sina objavljenoj na sajtu www.bitkazabebe.rs. Bez inkubatora ne bi preživela ni mala Lina Bradić koji je bila tako sićušna sa svojih 1.150 grama da su joj roditelji dali ime po Palčici.

Većina inkubatora u Srbiji starija je od 30 godina, neki rade i 40. Nijedan od tih inkubatora nije sertifikovan od proizvođača i predstavljaju opasnost za bebe.

- Zato je Fond B92 pokrenuo akciju pod radnim naslovom „Dajmo šansu bebama“ sa željom da uspešno prikupimo novčana sredstva za kupovinu 100 inkubatora neophodnih Institutu za neonatologiju i drugim zdravstvenim institucijama u Srbiji - kaže Veran Matić, glavni urednik Televizije B92 i direktor Fonda B92.

O načinima kako možete da pomognete u ovoj akciji možete više da saznate i na sajtu www.bitkazabebe.rs.