Izvor: Blic

Predstava „Maštarije” u izvođenju Inkluzivnog amaterskog pozorišta „Slušaj moje ruke” biće izvedena u sredu 7. septembra 2011. godine na velikoj sceni Ustanove kulture “Vuk Karadžić”, a ulaznica je školski pribor namenjen deci oštećenog sluha Internata “Stefan Dečanski”.

Jedinstvenu predstavu „Maštarije”, koju je osmislilo Udruženje tumača za lica oštećenog sluha Srbije, izvode članovi UTLOSS, mlade osobe oštećenog sluha i troje dece.

Predstava je zamišljena kao edukativna i kulturna spona između dva sveta, jednog u kome se zvuci, muzika i govor podrazumevaju, i drugog u kome se ti zvuci naslućuju, muzika oseća a ruke imaju prednost u komunikaciji.

Glumci u predstavi istovremeno koriste srpski govorni i znakovni jezik da bi se obratili i čujućoj i publici oštećenog sluha kroz originalnu obradu nekoliko bajki među kojima su „Crvenkapa”, „Pepeljuga” i „Zlatokosa”. Njih tri su najbolje drugarice koje žele da se osamostale i žive zajedno, ali ne nailaze na odobravanje dotadašnjih ukućana što u početku ima dramski ton koji vrlo brzo prelazi u komediju kada se pojave: univerzalna služavka, baba namćor, odvažni princ i njegov paž, zla kraljica, maćeha i njene glupe kćerke.