Izvor:Novosti.rs


U naredne dve nedelje svim beogradskim osnovnim školama biće dostavljeni besplatni udžbenici, tako da će osnovci na početku školske godine imati sve neophodne knjige - najavila je Jovana Mehandžić, član Gradskog veća, zadužena za obrazovanje. Od sledeće školske godine učenici osnovnih škola u prestonici će imati po dva kompleta udžbenika - u školi i kod kuće.

Budžet Za nabavku knjiga iz gradske kase će biti izdvojeno oko 100 miliona dinara, a ostatak novca će biti obezbeđen uzimanjem kredita. Prošle godine grad je, sa 40 miliona dinara, finansirao nabavku knjiga za učenike prvog i drugog razreda, dok je 57 miliona dinara izdvojeno za udžbenike za učenike petog razreda.

Grad je obezbedio besplatne udžbenike za učenike od četvrtog do osmog razreda, dok će đaci prva tri razreda dobiti knjige od Ministarstva prosvete. To će, svakako, predstavljati značajnu uštedu u kućnom budžetu namenjenom pripremi za školu. Osnovne škole u prestonici pohađa oko 120.000 đaka.

"Učenici će dobiti besplatne udžbenike na korišćenje, sa obavezom da ih na kraju godine ostave u školi neoštećene. Ovu ideju podržalo je 92 odsto roditelja u anketi koju je grad sproveo," kaže Mehandžićeva. "Samo u slučaju da dete izgubi ili trajno ošteti knjigu roditelji će morati da je plate. Udžbenike iz kojih će đaci učiti odabrali su učitelji i nastavnici."

Od ove školske godine u beogradskim osnovnim školama će početi da se ugrađuju ormani, kako bi đaci mogli da ostavljaju udžbenike u školi.

"Oramarići treba da budu spremni za sledeću školsku godinu," ističe Mehandžićeva. "Ideja grada je da đaci treba da imaju dva kompleta udžbenika, jedan koji će koristiti kod kuće i drugi za školu. Želja nam je da u naše škole uvedemo neke zapadne principe i da decu rasteretimo svakodnevnog nošenja knjiga u školu."