Izvor: Politika


Kako saznajemo, bilo je predloga da iznos „demografske naknade” bude jednak iznosu prosečnog ličnog dohotka u Srbiji, ali je prihvaćeno rešenje da o visini te naknade odlučuje Ministarstvo finansija. Platu neće dobijati majke sa više od troje dece, jer je cilj države da podstakne rađanje trećeg deteta, kao korak dalje od proste reprodukcije, u skladu sa sloganom: "Jedno dete za mamu, jedno za tatu, a treće – za državu".

Komisija za izradu građanskog zakonika upravo je završila posao na trećoj knjizi koja sa 380 članova uređuje oblast porodičnih odnosa i zameniće sada važeći Porodični zakon.
Unete su važne novine, među kojima je i mogućnost surogat-materinstva, odnosno sklapanja ugovora o rađanju za drugog, saznaje "Politika".

Pored odredaba o podsticanju rađanja dece, promenjene su i odredbe o odnosima roditelja i dece, koje su usklađene sa Konvencijom UN o pravima deteta. Tim odredbama je, na primer, zabranjeno fizičko kažnjavanje deteta.

Predložene su potpuno nove odredbe o materinstvu i očinstvu u slučaju začeća uz biomedicinsku pomoć. Unapređena su rešenja o vršenju i prestanku roditeljskog prava. Razrađene su odredbe o usvojenju, posebno u slučajevima kada je usvojilac strani državljanin. Precizirane su odredbe o izdržavanju i imovinskim odnosima supružnika, kao i članova porodične zajednice. Predloženo je i formiranje alimentacionog fonda u cilju zaštite dece čiji roditelji dužnici izbegavaju plaćanje izdržavanja.

Javna rasprava o prednacrtu budućeg građanskog zakonika Srbije trajaće do kraja ove godine. Kako saznajemo, najveći broj novina je formulisan u obliku alternativnih predloga, što će u javnoj raspravi doprineti pronalaženju najboljih konačnih zakonskih rešenja. Svi predlozi i sugestije tokom javne rasprave šalju se Udruženju pravnika Srbije.

A. Petrović