Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodica

I krediti za stan smanjuju cenu predškolskih ustanova

Autor Natasa Djordjevic
Autor Natasa Djordjevic

Roditelji 9.859 mališana, koji su ove godine dobili mesto u jednom od 365 beogradskih vrtića, ako žele da ostvare popust treba da popune zahtev za utvrđivanje cene vrtića pri potpisivanju ugovora sa predškolskom ustanovom za svako ...

Izvor:

Izvor:Blic

Osnove za popust su mnogobronje, a od 1. juna svi samohrani roditelji, čija deca borave u predškolskim ustanovama, mogu da ostvare dodatni popust od 50 odsto na već utvrđenu cenu vrtića.

Na teritoriji grada ove godine je primljeno oko 45 odsto više mališana u odnosu na prethodnu, a konačne liste primljene dece istaknute su na oglasnim tablama vrtića. Ove liste ne odnose se na decu uzrasta od 5,5 do 6,5 godina, koja će pohađati obavezni pripremni predškolski program, svejedno da li je reč o celodnevnom ili četvoročasovnom boravku.

- Kako je upis dece u vrtiće sukcesivan i obavezno je da se sklopi ugovor sa predškolskom ustanovom u mesecu koji prethodi polasku deteta u vrtić. Naš sekretarijat će pratiti sva kretanja, tako da će

Dodatni popust za samohrane roditelje Grad Beograd rešio je da pomogne samohranim roditeljima, pa oni odnedavno imaju pravo i na dodatni popust od 50 odsto na prethodno utvrđenu cenu vrtića. - Primera radi, ako se po Pravilniku utvrdi da samohrani roditelj na osnovu mesečnih prihoda i po članu domaćinstva treba da plati vrtić 4.250 dinara, što je i neka prosečna cena koju roditelji plaćaju, ona će biti umanjena za 50 odsto i iznosiće 2.125 dinara - kaže Jovčićeva. Ovaj popust ne isključuje mogućnost daljih smanjenja cene vrtića na osnovu ostalih olakšica.

spiskovi primljene dece biti ažurirani svakog meseca do kraja godine – kaže gradska sekteratka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić.

Ona je takođe rekla i da će za najveći broj novoprimljenih mališana, koji će krenuti od 1. septembra, potpisivanje ugovora biti do 10. avgusta, dok će za decu koja će u vrtić krenuti od 1. avgusta, potpisivanje biti organizovano od 1. do 15. jula.

Cene boravka u vrtićima za svako dete ponaosob zavise od mnogobrojnih faktora. Rođenjem deteta porodica se širi, a prihodi se po članu domaćinstva smanjuju, pa se menjaju i obaveze prema vrtićima, a u vremenu krize roditelji se sve češće javljaju i kada izgube posao.

Pravo na smanjenje cene za boravak u vrtićima imaju i roditelji koji odu u podstanare ili podignu kredit za kupovinu stana, ali i oni koji su u svoj dom primili stare roditelje ne čuvanje. Njima se najčešće cena umanjuje za 10 odsto po detetu. Popust imaju i podstanari, a kako stanodavci većinu ne prijavljuju kao takve, potreban je bilo kakav dokaz da stan u kome žive nije njihov, ali da plaćaju njegovo korišćenje, poput izjave predsednika skupštine stanara.

- Porodice sa detetom sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, detetom obolelim od autizma, distrofije, paraplegije, hemiplegije, cerebralne paralize i dijabetesa imaju popust od 20 odsto pre utvrđivanja prava na ostala smanjenja troškova. Vrtić ne plaćaju deca ratnih vojnih invalida, deca korisnika socijalne pomoći ili dete koje boravi u Sigurnoj kući. Porodicama kojima u vrtić kreće treće i četvrto dete, roditelji trojki, četvorki i duplih blizanaca mesečna cena umanjuje se za 50 odsto po detetu - navode u Sekretarijatu za dečju zaštitu.


Najnovije

Vesti

Porodica