Izvor: Blic

Zaposleni u zabavištu takođe brižljivo biraju boje i vrste igračaka i knjiga da mališani ne bi robovali stereotipima vezanim za pol. Školica je otvorena prošle godine sa zadatkom da se razbiju predrasude koje se tiču uloge polova, a to je okosnica nastavnog programa za predškolce u Švedskoj.

- Društvo očekuje da devojčice budu slatke, lepe i ljupke, a dečaci muževni, grubi i društveni. "Egalija" im pruža fantastičnu priliku da budu šta god hoće - objašnjava Jeni Johnson, 31-godišnja vaspitačica.

U ovom vrtiću devojčice i dečaci se zajedno igraju kuvanja plastičnim šerpama i kutlačama, ali se u neposrednoj blizini nalaze lego kocke kako se ne bi pravila mentalna barijera između kuvanja i gradnje. U skoro svim knjigama među "glavnim junacima" su gej parovi, samohrani roditelji i usvojena deca. Nema "Snežane", niti "Pepeljuge".

Direktorka Lota Rajalin kaže da su metodi ovog zabavšta naišli na oprečna reagovanja nekih segmenata društva i da osoblje dobija pretnje od rasističkih grupa koje se bune što se deca igraju crnim lutkama. Ali dodaje da za upis u njihovu ustanovu postoji gugačka lista čekanja, a da je samo jedan par ispisao svoje dete.

Džej Belski, dečji psiholog sa Kalifornijskog univerziteta Dejvis nije siguran da je to što rade Šveđani dobro.
- Uskoro dečaci neće smeti da rade ono što najviše vole: da jurcaju i štapove koriste kao mačeve. Tako polna neutralnost u svom najgorem obliku dovodi do ukidanja muškosti - smatra on.