Izvor:Večernje novosti


Na jednu željenu trudnoću ide jedna neželjena. Iako ne postoji precizan podatak o broju urađenih abortusa u Srbiji, pretpostavlja se da ta cifra godišnje ide i do 100.000!

Samo u prestonici obavi se 8.000 namernih prekida trudnoće godišnje. Gotovo najveći broj kiretaža radi se u privatnim klinikama, koje često nemaju dozvolu za tu delatnost, pa samim tim i ne prijavljuju sve slučajeve. Od 187 privatnih ginekoloških klinika u našoj zemlji, samo 47 ima dozvolu za obavljanje abortusa.

- Propisi za dobijanje dozvole za ovu intervenciju izuzetno su strogi i komplikovani, pa se mnogima ne isplati da to prijave. A onda rade na crno. Ima i onih klinika koje imaju sve potrebne dozvole, a opet ne prijavljuju sve urađene abortuse - priča dr Boris Vraneš, ginekolog i akušer Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

Prema poslednjim zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u našoj zemlji je urađeno 23.000 namernih prekida trudnoće za godinu dana. Nažalost, kako kaže naš sagovornik, realan broj je za 20 do 30 odsto veći, jer se slučajevi iz privatne prakse uglavnom ne prijavljuju.



I dok su se ranije na ovu intervenciju najviše odlučivale mlade devojke, danas je situacija znatno drugačija. Najveći broj žena koje idu na kiretažu imaju od 25 do 33 godine. A odmah za njima slede one od 35 do 44 godine.

Cena do 250 evraPrema rečima dr Vraneša, prekid trudnoće, sa svim kontrolama, u privatnim klinikama košta od 200 do 250 evra. Slična cena je i u državnim bolnicama.- Ženama u Srbiji abortus dođe kao sredstvo kontracepcije. Zbog toga je najviše onih koje su već rađale. One tada prestaju da vode računa o merama zaštite, za razliku od mladih devojaka, koje još koliko-toliko misle o tome - objašnjava dr Vraneš.

A da abortus nije baš bezazlena intervencija upozorava i dr Vraneš. Kako on kaže, uvek postoji mogućnost od povreda, infekcija, krvarenja, pa čak i trajnog steriliteta.

Trudnoća se, ukoliko ne postoji neki medicinski razlog, može prekinuti do 10. nedelje. Sve posle toga radi se ilegalno, osim ako trudnoća ugrožava život žene, ili je do nje došlo zbog nasilja ili incesta.

- Ima žena koje nabavljaju lažnu medicinsku dokumentaciju, naročito od psihijatara da nisu uračunljive kako bi se trudnoća koja je već ušla u neku 15. nedelju prekinula - priča dr Vraneš.

A dok svest žena, kada je reč o kontracepciji, ne bude proradila, u Srbiji će godišnje nestajati po jedan grad.