Izvor: Beograd.rs

Na ovogodišnjem konkursu, Sekretarijat za dečju zaštitu će prvi put koristiti poseban softver koji će omogućiti precizne informacije o broju podnetih zahteva i upisane dece, čime će se znatno olakšati i ubrzati rad upisnih komisija pri svakoj od 16 predškolskih ustanova.

– Svaka ustanova odredila je dva stručna saradnika, koje je Zavod za informatiku i statistiku obučio za rad u novom informacionom sistemu. Kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe prilikom upisa, svaki računar imaće svoju šifru za pristup, a izabrani saradnici će pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću garantovati za bezbednost unetih podataka.

Naš sekretarijat će u svakom trenutku imati informaciju koliko se dece prijavilo u neki od 365 objekata i više neće biti moguća preklapanja ako je roditelj, primera radi, istovremeno podneo zahtev na Zvezdari i Vračaru – izjavila je za Beoinfo Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za dečju zaštitu.

– Računamo da će roditelji zahtev popuniti istinito i imaju pravo da navedu tri željena vrtića, a posebno ćemo voditi računa da deca iz iste porodice budu u istom objektu. Ovaj novi zahtev takođe navodi sve oblike rada koji postoje u našim ustanovama, kao što su jasle, celodnevni boravak od 12 sati, pripremni predškolski program u trajanju od četiri sata ili razvojna grupa. Roditelji su takođe dužni da navedu kad žele da im deca krenu u vrtić, a naše iskustvo govori da nam se više od 80 odsto novih mališana pridruži 1. septembra – napominje Jovčićeva i dodaje da će ove godine najverovatnije biti formirana i prva grupa beba uzrasta od šest meseci.

Tačan broj slobodnih mesta biće poznat tokom ove nedelje, ali se zna da će oko 18.000 mališana završiti sa obaveznim pripremnim predškolskim programom, a od toga je više od 10.000 bilo u celodnevnom boravku. Prošle godine 210 predškolaca nije pošlo u prvi razred, a na osnovu preporuke izabranog pedijatra. Koliko će njih ove godine ostati u vrtiću, biće poznato u avgustu.

Inače, tokom 2009. i 2010. godine obezbeđeno je i dodatnih 4.930 mesta u novootvorenim objektima. Osim postojećih, od septembra počinje da radi i nov vrtić na Ceraku, zatim dva nova vrtića na opštini Rakovica, kao i vrtić u Ostružnici i roditelji će sada moći i za njih da konkurišu.

– Liste primljene dece po objektima i različitim oblicima rada biće objavljene sedam dana posle završetka konkursa i ne očekujemo da će ove godine ijedno dete ostati bez mesta u vrtiću. Naravno da će biti nezadovoljnih roditelja u pogledu željenog vrtića i oni će imati pravo da u roku od osam dana ulože prigovor centralnoj upusinoj komisiji pri predškolskoj ustanovi u kojoj su konkurisali – podseća gradska sekretarka.

Prioritet prilikom upisa imaće deca iz posebno osetljivih kategorija (deca bez roditeljskog staranja, deca sa invaliditetom, deca iz socijalno nestimulativnih sredina, pripadnici romske n nacionalne manjine, žrtve nasilja u porodici, deca iz Sigurne kuće, deca bez državljanstva i sl.), dok je drugi kriterijum zaposlenost roditelja.

– Sve upisne komisije u svom sastavu imaju i socijalne radnike, koji će prilikom pregleda samog zahteva i dokumentacije moći da procene da li se neko dete nalazi u socijalnom riziku, tako da će paralelno sa rešavanjem zahteva moći da se povežu i sa centrima za socijalni rad – napominje Jovčićeva.

Takođe, svi roditelji koji po prvi put budu upisivali decu u vrtić, moći će da ostvare pravo na regresiranje troškova boravka dece u vrtićima.

– Kad budu potpisali ugovor sa predškolskom ustanovom o upisu deteta u vrtić, dobiće i zahtev za ostvarivanje prava na regres i na osnovu toga naš sekretarijat određuje cenu plaćanja. U toku prošle godine doneli smo više od 74.000 rešenja za regresiranje troškova boravka dece. Imali smo samo 32 žalbe upućene Gradskom veću na našu odluku, od toga je 25 žalbi bilo neosnovano, a sedam rešeno u korist roditelja, što je pokazatelj da smo dobro radili – ističe naša sagovornica.

Inače, u 16 predškolskih ustanova trenutno se nalazi oko 59.000 najmlađih Beograđana, a grad regresira boravak svakog od njih od 35 do 89 odsto. Osim toga, u vrtićima je u toku prošle godine besplatno boravilo 248 socijalno ugrožene dece.

Zahtev za prijem dece u vrtić jedinstven je za sve predškolske ustanove i on se može preuzeti i sa zvaničnog sajta grada Beograda – www.beograd.rs.