Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

In vitro oplodnja sa 15 ćelija

Uzimanje oko petnaest jajnih ćelija iz jajnika žene po pojedinačnom ciklusu, daje najbolje izglede da će rezultat vantelesne oplodnje rezultirati živorođenim detetom, saopštili su juče britanski stručnjaci s Birmingemskog univerziteta.

Izvor:B92


Tim, kojim je rukovodio Ari Kumarasami je do ovog zaključka došao analizirajući preko 400.000 slučajeva oplodnje in vitro, obavljenih u Britaniji između 1991. i 2008. godine, izvestila je francuska novinska agencija AFP.

Utvrđeno je da šanse da se, kao rezultat ove vrste oplodnje, rodi dete rastu do rečenog nivoa upotrebljenih jajnih ćelija, a kad ih ima preko 20 počinju da opadaju. Kod korišćenja 15 jajnih ćelija žena starosti od 18 do 34 godine, uspešan ishod je tokom 2006. i 2007. zabeležen u 40 odsto slučajeva, kod onih starosti od 35 do 37 godina u 36 odsto slučajeva, kod žena starosti od 38 do 39 godina u 27 i kod onih starosti 40 i više godina u 16 odsto slučajeva.

Ovo otkriće će biti koristan putokaz za lekare koji se bave oplodnjom in vitro da, uz maksimalnu efikasnost, izbegnu nepotrebno korišćenje dragocenih jajnih ćelija i da ne stimulišu isuviše jajnike moćnim hormonima koji podstiču proizvodnju ovih ćelija, jer to može da ima negativne posledice.

In vitro fertilizacija se sastoji u oplodnji "u epruveti" jajnih ćelija spermatozoidima. Nekoliko embriona u ranoj fazi se potom implantira u uterus majke, u očekivanju da se rodi bar jedna živa beba, mada ponekad bude i više.

Embrioni koji nisu korišćeni za prvu oplodnju se obično zamrzavaju, tako da mogu da se koriste kod kasnijih pokušaja.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica