Izvor: 021.rs


Kada je Frida rođena - 7. novembra prošle godine - bila je dugačka 28 centimetara i teška samo 460 grama.

Pet meseci kasnije, ona je konačno u punoj formi i veličini tako da kroz nekoliko dana može da napusti kliniku u gradu Fuldi na zapadu Nemačke, pošto sada teži 3,5 kilograma i dugačka je 50 centimetara, piše nemački visokotiražni list. Njen brat blizanac Kilijan nije uspeo da preživi, preminuo je peti dana po rođenju.

Direktor pedijatrijske klinike Rejnald Rep, nije bio dostupan za agenciju AFP koja je pokušala da s njim stupi u kontakt, a dežurni lekar je kazao da za sada ne postoji ništa što bi moglo da ugrozi Fridu i da će se ona "razvijati normalno kao i svako drugo dete".

Rep je za "Bild" kazao da je činjenica da je Frida uopšte preživela "pravo čudo" jer, generalno, bebe rođene pre 22. nedelje nemaju nikakve šanse zbog nedovoljno razvijenih pluća, srca i mozga.

"Frida je bila smeštena u potpuno sterilno okruženje, bila je na aparatima za disanje i hranjena je kroz pupak", rekao je on za "Bild".

Svaka beba rođena pre osmog meseca smatra se prevremeno rođenom, a i bebe rođene pre 32. nedelje smatraju se visoko ugroženom u razvoju.