Ujedinjene nacije su još pre skoro 60 godina odredile 20. novembar kao dan posvećen najmlađima. Svetski dan dece se obeležava brojnim manifestacijama i kampanjama na nacionalnom i gloobalnom nivou. Mnoge škole i druge obrazovne institucije čine poseban napor u upoznavanju najmlađih sa njihovim pravima, ali i razvoju međusobne tolerancije.

U čast Svetskog dana dece, internet pretraživač Gugl je promenio svoj logo, na kome su sada nasmejani mališani.

Međunarodne organizacije poseban napor u promociji dečijih prava ulažu u manje razvijenim zemljama, gde su najmlađi najviše izloženi posledicama loše socio-ekonoske situacije. Nacionalne kampanje su uglavnom skoncentrisane na lokalne probleme koje se tiču dece, pa one mogu imati za cilj skretanje pažnje na značaj vakcinacije ili dojenja.

Pojedina deca u Srbiji žive u atmosferi siromaštva i nasilja, a sve je manje sadržaja koji mališanima podstiču kreativnost, zdrav razvoj i toleranciju, ističu predstavnici organizacije Prijatelji dece Srbije.

Svetski dan deteta je prilika da se pojedinci, ali i društvo, zapitaju šta mogu da učine kako bi najmlađima obezbedili srećno i bezbrižno detinjstvo.