Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Učiteljica uputila poruku roditeljima učenika srpskih škola

Pitate se zbog čega prosvetni radnici svake školske godine štrajkuju? Pogledajte spisak razloga za to koji je napravila jedna učiteljica i razmislite da li je došlo vreme da podržite nastavnike i profesore u borbi za prava prosvetara.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Učiteljica Ivana Bošnjak Bošnjak uputila je roditeljima srpskih najmlađih učenika poruku koja bi trebalo da odjekne glasno među majkama i očevima. Ona je istakla sve probleme s kojima se prosvetni radnici u našoj zemlji suočavaju i predočila zbog čega su štrajkovi prosvetara česti u našem društvu.

Bošnjak Bošnjakova je pokušala da objasni da razlozi za nezadovoljstvo načinom na koji obrazovni sistem u Srbiji funkcioniše nisu nastali radom nastavnika, već onih koji su iznad njih u hijerarhiji, i upitala ih hoće li podržati nastavnike u borbi za prava prosvetnih radnika kako bi pomogli i svojoj deci i njihovim nastavnicima.

Pročitajte njenu poruku roditeljima.

PORUKA RODITELjIMA

Mislite da štrajkujemo uvek i samo zbog većih plata.

Evo još razloga zašto štrajkujemo:

1. Plan i program po kome smo dužni da učimo vašu decu NE liči na ono što se od njih traži na završnom ispitu, a još manje na ono šta će od njih život da traži. Mi smo tu da to uskladimo kako znamo i umemo.

2. Želimo da dodatno pokažemo vašem detetu sve tajne našeg predmeta, ali nakon 6 časova nastave teško mu je da nas prati i tog 7. časa. Nije nam teško da zakažemo čas u poslepodnevnoj smeni.

3. Želimo da pomognemo vašem detetu da nauči propušteno, ali za vreme planiranog pretčasa u 7:15 teško mu je da nađe prevoz do škole.

4. Radovali ste se kada ste pročitali da će učenicima biti organizovana pripremna nastava za završni ispit. Da, organizovali smo je u školi, ali to je novih SEDAM planiranih časova za vašu decu. Mi nastavnici dođemo. Deca ne dolaze. Čekaju da im platite privatne časove, što i činite. Zašto?

5. Uveli su "obavezne izborne predmete". Za to krivite one koji te predmete predaju, a ne one koji su ih uveli.

6. Nakon takmičenja mnogo vas dođe da uloži žalbe na rezultate. Naravno, ima grešaka, jer su takmičenja subotom – a to znači novi- šesti radni dan u nedelji za nastavnika koji učestvuje u komisiji za takmičenje. Naravno od takvih šest dana, pet se računa u obračun plata, a ovaj šesti NE.

7. Skupa Vam je ekskurzija, a zanima Vas i dnevnica za nastavnika. Po učeniku je oko 300 din (minus PDV ) tj. 260 dinara. To znači da je za jedan sat brige o Vašem detetu nastavnik vrednovan sa 26 dinara. Za taj novac teško je brinuti i o jednom pravom cvetu, a ne o bilo kom detetu.

8. Neprijatno nam je kada tražimo od vas da kupujete ubruse i sapun da bi vaše dete moglo da ima čiste ruke pre užine. Očekujete da prosvetni radnici to nabave. Odakle?

9. Dobijemo rešenje o godišnjem odmoru od 1. jula do 15 avgusta, a često smo uz vašu decu dok ne završe upis u srednje škole i tokom jula.

10. Koliko god se radujemo plasmanu vašeg deteta na Okružno ili Republičko takmičenje, brine nas kako da Vam kažemo da sami plaćate put i smeštaj. Krivite nastavnika za to, umesto da krivite onog ko je obavezan da smeštaj i put obezbedi.

11. Ne štedimo da kod kuće odštampamo listiće za rad na času da bi vaša deca lakše naučila.

12. Neprijatno nam je da pogledamo u oči vaše dobro dete, jer ne smemo da izbacimo sa časa učenika koji mu smeta.

HOĆETE LI NAS PODRŽATI U BORBI DA VAMA, VAŠEM DETETU I NAMA BUDE BOLjE?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica