Roditelji na Instagramu danima dele upozorenje Danijele Rašić Markote, specijalizantkinje fizikalne medicine i rehabilitacije. 

Rašić Markota, inače i mama dvoje dece, stoji iza Instagram profila @mama_fizijatar, na kojem objavljuje razne savete koji mogu pomoći deci u razvoju motorike i čula kroz igru i odrastanje, a sa dolaskom toplijih dana upozorila je na vodene balone. Naime, oko sebe vidi sve više dece koja se igraju balonima koji se pune vodom, a za malu decu oni mogu biti naročito opasni.

"Prvi slučaj koji sam videla je bilo dete uzrasta 2-3 godine koje je ovakav mali balon pokušavalo da naduva. Pošto se jako teško duvaju, dete je umesto izdisaja udahnulo i balon mu je zatvorio disajne puteve. Zdravo dete je sada nepokretno, sa teškim oštećenjem mozga", napisala je.

Vodenim balonima obično se igraju starija deca, ali mogu završiti i u rukama mlađe.

"Za čas može poći po zlu. Osvestimo ovo i pazite na malu decu. Zaštitimo ih i maknimo od njih sve balone, folijice i slično. Posebno apelujem na roditelje koji imaju više dece da pripaze na mlađe bebe koje mogu dopuzati do balona kojima se igraju starija i staviti ih u usta", zaključila je.

Pročitajte i...