NAJVAŽNIJI VITAMINI U TRUDNOĆI: Koji suplementi se piju u 1, 2 i 3. trimestru - dodaci ishrani za zdravlje mame i bebe

Vitamini za trudnice - evo koji se uzimaju u 1, 2 i 3. trimestru trudnoće! Važno je da ne uzimate suplemenete bez konsultacije sa lekarom...

Shutterstock

Zašto trudnice treba da uzimaju vitamine?

Prema knjizi "Vitamanija" naučne novinarke Ketrin Prajs, era suplementacije vitaminima počela je 1940-ih. Od tada se suplementi preporučuju u prevenciji, ali i tretiranju raznih stanja, a posebno trudnicama i ženama koje žele da ostanu u drugom stanju.

Iako je zdrava i izbalansirana ishrana sjajan način da obezbedite telo potrebnim vitaminima i mineralima, neki stručnjaci smatraju da tokom trudnoće telu trebaju dodatne doze vitamina. Važno je naći zlatnu sredinu, zdravaishrana plus suplementi, ali nikako nez konsultacije sa lekarom.

Posetite ginekologa i konsultujte se sa njim, saznajte koje vitamine trudnice treba da uzimaju. Uradite testove krvi za hormonski status i prisustvo svih potrebnih elemenata u tragovima u telu. Na osnovu rezultata testova, lekar će odrediti koji vitamini su potrebni trudnici i propisati odgovarajuće suplemente.

Bitno je da ne uzimate suplemente na svoju ruku, jer sa viškom određenih materija u organizmu, moguće su posledice.

Koji vitamini se piju tokom trudnoće?

Pre kupovine supelmenata neophodno je da se konsultujete sa specijalistom i uradite testove. Laboratorijski testovi će utvrditi nedostatak određenih elemenata, na osnovu kojih će lekar dati preporuke.

Kako nedostatak potrebnih vitamina u trudnoći može da utičće na zdravlje i opšte stanje:

Nedostatak vitamina D i kalcijuma će dovesti do krhkih noktiju, kose, uništavanja zubne gleđi.
Nedostatak magnezijuma i kalijuma dovešće do grčeva, do noćnih buđenja usled grčenja mišića listova.
Nedostatak tiamina (vitamina grupe B) dovodi do lošeg raspoloženja, manjka energije.

Vitamini su takođe važni tokom laktacije - ako ih je žena uzimala tokom trudnoće, lekari često preporučuju nastavljanje uzimanja korisih vitamina i minerala tokom laktacije.

Koji vitamini i minerali su potrebni trudnicama?

Prenatalni vitamini. 1 trimestar

Folna kiselina ili vitamin B9- Podstiče potpuni razvoj kardiovaskularnog i nervnog sistema fetusa. Sa njegovim nedostatkom, mogući su pobačaji.
Jod - Neophodno je osigurati normalno funkcionisanje štitne žlezde žene. Njegov nedostatak dovodi do mentalnih poremećaja fetusa i majke, do poremećaja endokrinog sistema.
Vitamini B grupe - Doprinesu punom razvoju embriona. Konkretno, B12 je potreban za apsorpciju folne kiseline, sprečava anemiju.
Cink - Njegovo odsustvo dovodi do nerazvijenosti sistema i organa fetusa, kao i do gubitka kose i zuba kod majke.
Kalcijum - Neophodan je za formiranje skeletnog sistema deteta, kao i za sprečavanje problema sa koštanim tkivom, zubima i noktima kod majke.
Rutin - Jača vaskularni sistem, izbegava oticanje u drugom i trećem trimestru. Doprinosi elastičnosti zidova kapilara, smanjujući stagnaciju u venskim kanalima.
Lutein - Omogućava trudnici da izbegne potencijalne probleme sa mrežnjačom i održi svoj vid.

Prenatalni vitamini. 2. i 3. trimestar

Tokoferol ili vitamin E - Prirodni je antioksidans, učestvuje u tkivnom disanju. Njegov nedostatak dovodi do razvoja bolnih senzacija u mišićima, do slabosti, pa čak i do pobačaja.
Holekalciferol ili vitamin D3 - Poboljšava apsorpciju kalcijuma i fosfora.
Vitamin A - Blagotvorno deluje na celokupnu ishranu i razvoj embriona. Sa nedostatkom ovog vitamina, dete se rađa sa nedostatkom težine, a kod majke se može dijagnostikovati anemija.

Suplementi nisu zamena za zdravu i izbalansiranu ishranu, a pre nego što ih kupite, obavezno se konsultujte sa lekarom.

(Yumama)

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Obrok salata od povrća I avokada   tiktok/ rebeccaaleigh