ZABORAVITE NA ZAČINJENU HRANU, JEDITE DVOPEK: 5 trikova za ublažavanje gorušice u trudnoći, jedan će sigurno 'upaliti'

Uz pomoć ovih trikova moći ćete da ublažite gorušicu u trudnoći.
Foto: Shutterstock

Gorušica muči dve trećine trudnica, i to najčešće u drugom i trećem tromesečju. Javlja se zbog vraćanja želudačne kiseline, a kod trudnica nastaje usled povećanja materice i njenog pritiska na dijafragmu i želudac.

Rast materice se ne može sprečiti, ali zato možete preduzeti mere koje će vam olakšati tegobe:

1. Grickajte bademe

Čim osetite da vas 'pecka' u želucu, pojedite desetak sirovih badema. Ne treba da koristite pečene, slane ili na bilo koji drugi način tretirane bademe, već isključivo sirove. Ako niste ljubitelji badema, mogu da vam pomognu i sirovi lešnici.

2. Izbegavajte masnu i začinjenu hranu

Jedite kuvane obroke ili obroke pripremljene na pari, ali sa što manje začina. Takođe, nemojte jesti neposredno pre odlaska na spavanje.

Trudnica jede zdravu hranu Foto: Shutterstock

3. Umesto hleba jedite dvopek

Suva korica hleba ili dvopek dobra je za neutralizaciju želudačne kiseline, a može da pomogne i u otklanjanju osećaja pečenja u grlu. Sličan rezultat dobićete i konzumiranjem neslanih kokica. Primećeno je da nekim trudnicama pomažu i sveže jabuke, banane ili sirova šargarepa.

4. Pravilno dišite

Ako vam ništa od prethodnog ne pomogne, pokušajte sa dubokim udisajem na nos i laganim izdisajem na usta. Ako zbog gorušice ne možete da spavate, podignite uzgrlavlje i spavajte u polusedećem položaju.

Trudnica ima problem sa gorušicom Foto: Shutterstock

5. Jedite u sedećem položaju

Nikada nemojte konzumirati hranu u polusedećem položaju! Nakon obroka šetajte, krećite se i budite aktivni bar sat vremena, pa tek onda lezite. Na taj način nateraćete želudac da brže svari hranu, i ona se neće vraćati u jednjak.

(Yumama)