Gorušica muči dve trećine trudnica, i to najčešće u drugom i trećem tromesečju. Javlja se zbog vraćanja želudačne kiseline, a kod trudnica nastaje usled povećanja materice i njenog pritiska na dijafragmu i želudac.
Rast materice se ne može sprečiti, ali zato možete preduzeti mere koje će vam olakšati tegobe:
1. Grickajte bademe
Čim osetite da vas 'pecka' u želucu, pojedite desetak sirovih badema. Ne treba da koristite pečene, slane ili na bilo koji drugi način tretirane bademe, već isključivo sirove. Ako niste ljubitelji badema, mogu da vam pomognu i sirovi lešnici.
2. Izbegavajte masnu i začinjenu hranu
Jedite kuvane obroke ili obroke pripremljene na pari, ali sa što manje začina. Takođe, nemojte jesti neposredno pre odlaska na spavanje.
3. Umesto hleba jedite dvopek
Suva korica hleba ili dvopek dobra je za neutralizaciju želudačne kiseline, a može da pomogne i u otklanjanju osećaja pečenja u grlu. Sličan rezultat dobićete i konzumiranjem neslanih kokica. Primećeno je da nekim trudnicama pomažu i sveže jabuke, banane ili sirova šargarepa.
4. Pravilno dišite
Ako vam ništa od prethodnog ne pomogne, pokušajte sa dubokim udisajem na nos i laganim izdisajem na usta. Ako zbog gorušice ne možete da spavate, podignite uzgrlavlje i spavajte u polusedećem položaju.
5. Jedite u sedećem položaju
Nikada nemojte konzumirati hranu u polusedećem položaju! Nakon obroka šetajte, krećite se i budite aktivni bar sat vremena, pa tek onda lezite. Na taj način nateraćete želudac da brže svari hranu, i ona se neće vraćati u jednjak.
(Yumama)