Da li možete da idete na pedikir tokom trudnoće? Evo na šta treba da obratite pažnju u kozmetičkom salonu

Sve mi možda želimo da uživamo u nekom slobodnom vremenu u kozmetičkom salonu, a ovo ne treba da bude luksuz ni dok ste trudni. Jednostavno ne morate da potiskujete taj osećaj opuštenosti i ugađanja sebi.

Shutterstock

Možda želite mnoštvo kozmetičkih tretmana, ili samo jednostavnu masažu, manikir i pedikir. Ali tu su i pitanja šta je bezbedno da radite dok ste trudni? Obično pedikir uključuje oblikovanje noktiju, turpijanje stopala, masažu stopala i sređivanje i lakiranje noktiju.

Međutim, isparenja hemikalija koje ponekad idu uz manikir i pedikir mogu biti zabrinjavajući kada ste trudni. Savetuje se da budete na otvorenom prostoru sa dovoljno ventilacije u prostoriji i pokušajte da ne budete izloženi isparenjima duže vreme.

Možda ćete takođe morati da pripazite da se manikerka ne približi predelu između vaše skočne kosti i pete, jer neki kažu da bi to moglo da izazove kontrakcije.

Prvo, isparenja u salonu za nokte mogu vam izazvati mučninu u prvom tromesečju, pa je verovatno bolje da sačekate da odete kasnije. Osim toga, ta isparenja mogu da sadrže organske rastvarače, koji su povezani sa urođenim defektima kod beba majki koje su bile izložene tokom trudnoće.

Drugo, ako idete na gel nokte, proverite da li se koristi hemijski metil metakrilat monomer (MMA), jer to treba izbegavati (bilo da ste trudni ili ne). Takođe nema dokaza o tome da li je aceton – koji se koristi za uklanjanje gel akrilnih noktiju – bezbedan tokom trudnoće. Zato je najbolje slediti neke smernice:

Pokušajte da izbegavate gel nokte što je više moguće, lakirajte kod kuće ili napravite standardni manikir.

Zamolite tehničare za nokte da ne ostavljaju aceton duže nego što je potrebno.

Ako skidate nokte, koristite pamučne jastučiće natopljene acetonom umesto da zamočite ruke u činiju punu hemikalija. Nakon toga dobro operite ruke da biste bili sigurni da su sve hemikalije nestale. Proverite da salon ima otvorena vrata ili prozore kada vam skidaju nokte.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson