NEUSTRAŠIV, PRAVEDAN I PRAVI ČUVAR: Muško ime koje generacijama ne bledi i nosi jaka značenja, a obožavaju ga i u svetu

Muško ime koje ima jaka značenja, popularno je kod nas već generacijama, ali i svet ga obožava.

Shutterstock

Biranje imena za decu nikada nije jednostavan posao za roditelje, ali ukoliko očekujete mušku prinovu, možda vam se baš ovo dopadne. U pitanju je ime Igor koje ima staro-slovensko poreklo.

Pretpostavlja se da je ovo ime u naš jezik 'dospelo' iz ruskog jezika, te i danas spada u grupu imena koji se vrlo često daju novorođenim dečacima, kako kod nas, tako i širom sveta.

Šta znači ime Igor?

Oko ovog imena postoje brojne nedoumice i neslaganja, ali pretpostavlja da ima brojna značenja - "onaj koji je hrabri borac"; "osoba koja je odan i veran prijatelj"; "osoba koja je neustrašiva i hrabra"; "čovek koji je pravedan i veliki ratnik"; kao i značenje koje je poteklo iz nordiskog porekla imena Igor – "moreplovac"; "veliki prijatelj mora"; "onaj koji je spreman da 'izgori' u žaru borbe"; "onaj koji se zalaže i bori za mir"; "miroljubiv"; "vojnik"; "onaj koji je čuvar i zaštitnik"; "branilac nejakih i nemoćnih"; "poslat od Boga da se bori za mir".

Shutterstock  Dečak nosi naočare za sunce

Nadimci koji su uobičajeni za ime Igor

Najčešći nadimci za ovo lepo muško ime su: Igi, Igo i Igiša.

Imendan

Imendani ili "dani imena" Igor, proslavljaju se 18. juna i 19. septembra, te se ovo ime svrstava u grupu takozvanih "kalendarskih" imena.

(Yumama)